Το πρόσωπο της ομοφοβίας

Η εικόνα ενός άνδρα με αιματοβαμμένο πρόσωπο έγινε τις τελευταίες ημέρες το σύμβολο της ομοφοβίας και της ιδεοληπτικής εχθρότητας κατά των ομοφυλόφιλων στην Γαλλία – και μάλιστα την εβδομάδα, κατά την οποία η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους γάμους ομοφυλοφίλων, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Wilfred de Bruijn's photograph from his Facebook page

Η φωτογραφία δείχνει τον 38χρονο Βίλφρεντ ντε Μπρόιν, μια ημέρα μετά την βάρβαρη επίθεση εναντίον του στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων, μόνο και μόνο επειδή περπατούσε στο δρόμο κρατώντας από το χέρι στο φίλο του. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα για τον ίδιο ομοφοβικό λόγο ο 41χρονος ελληνοσουηδός πρώην βουλευτής Τάσος Σταφυλίδης στο κέντρο της Αθήνας.

“Με συγχωρείτε που σας δείχνω κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το πρόσωπο της ομοφοβίας”, έγραψε ο ντε Μπρόιν στο λογαριασμό του στο facebook. “Ανέκτησα τις αισθήσεις μου μέσα σε ένα ασθενοφόρο, γεμάτος αίματα, με θρυμματισμένα δόντια και κατάγματα γύρω από τα μάτια μου”. Χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο αναπαρήγαγαν φωτογραφία μέχρι το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ τη δημοσίευσαν, ενώ έγινε πανό από ακτιβιστές σε διαδηλώσεις υπέρ των γάμων μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου. Ακόμη και ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανυέλ Βαλς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

Το κλίμα μέσα στη γαλλική κοινωνία για τους ομοφυλόφιλους έχει επιδεινωθεί, υποστηρίζει ο ντε Μπρόιν, και παρότι δεν γνωρίζει τους δράστες της επίθεσης, κατονομάζει πολιτικούς, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Παρισιών για απροκάλυπτες, εμπρηστικές δηλώσεις και απόψεις που ενθαρρύνουν τη βία κατά ατόμων με ομοερωτικό προσανατολισμό.

Πόσο απέχουν οι σημερινές κοινωνίες της κοιτίδας του πολιτισμού ή της γενέτειρας της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα του Ράιχ; “Άρρην ο οποίος ενδίδει εις ποινικώς κολάσιμον συμπεριφορά με άλλον άρρενα ή επιτρέπει εις τον εαυτόν του να λάβει μέρος εις τοιαύτην δραστηριότητα, τιμωρείται με φυλάκισιν”…

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Το πρόσωπο της ομοφοβίας”

  1. Άκης says :

    Είπαμε, αν αρχίσουν οι “εκπτώσεις” στα θεμελιώδη δικαιώματα, δεν υπάρχει ούτε επιστροφή, ούτε όριο.
    Όπισθεν ολοταχώς για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη. Τα χειρότερα έρχονται

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: