Μπουτάρης – Καμίνης: Έτσι μάλιστα!

Από την καταθλιπτική ειδησεογραφία των ημερών ξεχώρισα δύο “μικρές” ειδήσεις που αφορούν τους δημάρχους Αθηνών και Θεσσαλονίκης – πιο ανατρεπτικός ο ένας, αδέκαστος συνήγορος του πολίτη, δικαιωματικός, άρα και δίκαιος-δουλευταράς δήμαρχος ο άλλος. Ακομμάτιστοι οι ίδιοι, υποστηρίζονταν από ένα φιλοευρωπαϊκό συνδυασμό πολιτικών κομμάτων που κάλυπτε το χώρο από τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και της οικολογίας έως τους φιλελεύθερους και την κεντροδεξιά, μια ομπρέλα που κάποτε πρέπει να ανοίξει, να δοκιμαστεί, μπας και προφυλαχθεί ο τόπος από τα καρεκλοπόδαρα των άκρων. Ο Μπουτάρης δεν με έχει απογοητεύσει. Ο Καμίνης με έχει προβληματίσει στα δικαιωματικά, στα θέματα των ελεύθερων χώρων, της καταστολής κ.ο.κ.

Untitled-1

Η πρώτη είδηση αφορά τη συμμετοχή του Μπουτάρη στο Marsch der Lebenden, στην “Πορεία των Ζωντανών”, κατά την οποία χιλιάδες διαδηλωτές περπατούν σιωπηλοί τα τρία χιλιόμετρα που χωρίζουν τα ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπίρκεναου (10.000 φέτος, μεταξύ των οποίων 500 περίπου επιζήσαντες (εβραίοι και τσιγγάνοι) των ναζιστικών κρεματορίων. Για πρώτη φορά συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίους που αφανίστηκαν εκεί. Η εξαιρετική πρωτοβουλία του δημάρχου έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα στέλνει μήνυμα αντίστασης απέναντι στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας και στη ναζιστική συμμορία που εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, ξεκινά από την ψευτοθεωρία περί φυλετικής υπεροχής για να ξεδιπλώσει την εγκληματική της δράση και να μολύνει τα κεφάλια του ελληνικού λαού με το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο δήμαρχος της Αθήνας μίλησε για τα προφανή σε σχέση με την ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα αγνοώντας τους κραυγαλέους και φονταμενταλιστές που με θρησκευτικό φανατισμό απαγορεύουν το δικαίωμα των συμπολιτών μας διαφορετικού δόγματος να έχουν το χώρο προσευχής τους. «Ναι» στην ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα και στη νομιμοποίηση ενός ή δύο συμπληρωματικών τεμένων που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι σε δημοτικά διαμερίσματα της πρωτεύουσας προτείνει ο Γιώργος Καμίνης:

«Είμαστε σοβαροί; Έχουμε ανθρώπους που διαμένουν χρόνια με τα παιδιά τους στην Ελλάδα και εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντα σε γκαράζ και υπόγεια σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας. Όπως υπάρχουν χριστιανικοί ναοί σε όλο τον κόσμο γιατί να μην έχουμε τέμενος στη χώρα μας”;

Οι δύο αυτές ειδήσεις, αυτονόητες σε κάποιες άλλες χώρες, παραπέμπουν σε στιγμιότυπα από τη ζωή μιας δημοκρατικής, ειρηνικής δημόσιας σφαίρας, εκπέμπουν την αισιοδοξία ότι κάποτε θα υπερισχύσει η ευθύνη, το ήθος και ο ανθρωπισμός έναντι των κραυγών, του λαϊκισμού και φαινομένων εκμαυλισμού και σ’ εμάς.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: