Αντιγερμανισμός: Αλήθειες και ψέματα

Ο αντιγερμανισμός τελεί αναμφισβήτητα υπό νέα έξαρση στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο. Το εν λόγω φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται στην χώρα μας σε πλήρη έκταση την τελευταία διετία, εδραιώνεται πολιτικά και ψυχολογικά ως η συνέχεια του αντιαμερικανισμού του 20ου αιώνα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα και στην Κύπρο.

man_ray_2

Η κακή ηγεσία του Eurogroup, οι εμμονικές βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ανεπαρκές -έως ανεύθυνο- πολιτικό προσωπικό της Κύπρου δημιούργησαν έναν θανατηφόρο συνδυασμό που απειλεί το μέλλον της μεγαλονήσου. Δημιουργήθηκε ένα πεδίο γόνιμο, μια αναγκαιότητα πολιτική και ψυχολογική αναζήτησης και κατασκευής ενός παντοδύναμου (στα μάτια της μικρής και ξεμοναχιασμένης Κύπρου)δυνάστη (Γερμανία) και συνακόλουθα επώασης συναισθημάτων αντιγερμανισμού, πολλές φορές στα όρια υστερίας και διπλωματικής απρέπειας σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η ανασφάλεια, ο πανικός και οι βαθιά ριζωμένοι φόβοι των πολιτών της Κύπρου αποτελούν ιδανικούς παράγοντες για την εξάπλωση του αντιγερμανισμού ανεξέλεγκτων διαστάσεων πέραν από τα σύνορα της Ελλάδας, στη μεγαλόνησο και σε άλλες χώρες του νότου.

Δικαιολογούν τα λάθη, οι ολιγωρίες, οι εμμονές της Βερολίνου (Bankenunion, λιτότητα, δημοσιονομική πειθαρχία), οι ανύπαρκτες πρωτοβουλίες της Μέρκελ για ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα και την πολιτική ένωση τον διογκούμενο αντιγερμανισμό; Επιβάλλεται η προσεκτική προσέγγιση των επεξεργασιών μας, ώστε να δούμε σφαιρικά και ψύχραιμα υπό το πρίσμα της κρίσης τη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας, Κύπρου – Γερμανίας, Γερμανίας – ΕΕ, από τη μια χωρίς αναθέματα, αφορισμούς και κραυγές, από την άλλη αναζητώντας και εντοπίζοντας νηφάλια και με όση μεγαλύτερη ακρίβεια ευθύνες, ολιγωρίες, ελατήρια, στόχους, συμφέροντα.

Παρατίθενται σχετικά κείμενα που έχουν δημοσιευθεί στο derlandstreicher το τελευταίο δωδεκάμηνο με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη στον προβληματισμό, την κρίση και την έρευνά του.

“Βοηθάει ο αντιγερμανισμός την ελληνική υπόθεση;”

https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/03/01/

“Οι ευθύνες της Γερμανίας”:

https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/09/06/

“Trangas vs Deutschland”:

https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/02/10/

“Η θεία από το Σικάγο”:

https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/10/09/

“Γερμανικό σχέδιο για νέα ευρωπαϊκή συνθήκη – ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες”:

https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/08/30/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85/

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: