Τα ανύπαρκτα Plan B της Κύπρου

Είναι απρέπεια να χαίρεσαι σε κηδεία. Ή ανωμαλία. Απώλεια της πραγματικότητας θυμίζει η στάση πολλών εν Ελλάδι απέναντι στο νέο Κυπριακό. Ενώ το σκηνικό θυμίζει τραγωδία, οι του ΣΥΡΙΖΑ ζητοκραυγάζουν και πανηγυρίζουν. Επειδή προφανώς ένα κράτος χρεοκοπεί άτακτα. Και κάποιοι άλλοι (Ασυνάρτητοι Έλληνες) ζητούν το κεφάλι του Στουρνάρα, διότι στο Eurogroup ο υπουργός δεν πήγε κόντρα στην απόφαση με την οποία συμφώνησε η ίδια η Κύπρος, ένα ανεξάρτητο, απ’ ότι γνωρίζω, κράτος. Από κοντά και κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως ο “πολύς” Παππάς από την Εφ. Συν. (που ανακάλυψε εσχάτως, όπως και άλλοι, ξανά τις αριστερές του καταβολές) μεμφόμενος τον υπουργό Οικονομικών διότι ξέχασε, λέει, τους εθνικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο! Θου Κύριε….

Τι μάθαμε από χθες έως σήμερα; 1) Η μάνα Ρωσία είπε “νιέτ”, άρα πάει το περιβόητο plan-B 2) Ο Χριστόφιας γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος από το φθινόπωρο του 2011, αλλά δεν θέλησε να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πριν το καλοκαίρι του 2012 κρύβοντας τους “σκελετούς” των τραπεζών, διατηρώντας τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ε.Ε, σέρνοντας την υπόθεση μέχρι το 2013 και παραδίδοντάς τη στον Αναστασιάδη. Αν είχε δράσει εγκαίρως, η σωτηρία της Κύπρου θα κόστιζε τρεις φορές λιγότερο απ’ ότι σήμερα. 3) Η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου κλείνει. 4) Η Κύπρος έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, η Κύπρος οφείλει να παρουσιάσει ένα άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο. Επειδή, φαίνεται ότι προσώρας δεν το διαθέτει, έχω την αίσθηση (και διακινδυνεύω την εκτίμηση), ότι διαπραγματευόμενη με την Ευρώπη, η κυπριακή κυβέρνηση θα επιστρέψει στο σχέδιο που απέρριψε η Βουλή πριν από δύο εικοσιτετράωρα, καταθέτοντας εκ νέου μια ελαφρώς τροποποιημένη βερζιόν του καταψηφισθέντος νομοσχεδίου, δηλ. καταφεύγοντας στη λύση του κουρέματος των καταθέσεων είτε από τα 20.000 είτε από τα 50.000 ευρώ. Δεν νομίζω ότι έχει άλλα περιθώρια ελιγμών.

imagesCAX12EE6

Και τούτο, όπως γράφει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας, φίλος και κάτοικος Κύπρου, Γιώργος Στόγιας, διότι απλώς δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ Plan B:

———————–

Γιώργος Στόγιας

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ PLAN B

Μέσα στην εμβρίθειά τους, η αφέλεια που επιδεικνύουν ακόμη και σοβαροί δεξιοί αναλυτές στην Ελλάδα, σχετικά με την ύπαρξη plan B της ελληνοκυπριακής πολιτικής ελίτ, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εδώ αφασική υπεροψία απέναντι στο (πολύ κοντινό πια) ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Πρόκειται για το ίδιο plan B που είχε ο Μακάριος το ’63 όταν διαβεβαίωνε πως τα 13 του σημεία θα γίνονταν δεκτά από τους Τουρκοκύπριους και δεν θα κατέλυαν ουσιαστικά τον δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους, ναρκοθετώντας έτσι το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για την ίδια βεβαιότητα το ’74 ότι οι Τούρκοι δε θα τολμήσουν να κάνουν εισβολή (θα τους σταματούσαν οι Αμερικάνοι όπως το ’67, ή θα παρενέβαιναν οι Ρώσοι). Όπως είπε χτες η Ρένα Χόπλαρου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ, τα τουρκικά πλοία φαίνονταν από την Κερύνεια και το ΡΙΚ καθησύχαζε τον κόσμο ότι κάνουν απλώς άσκηση.

Πρόκειται για το ίδιο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και συναίσθησης του κινδύνου με το οποίο η ομάδα ειδικών, λίγες μέρες πριν από την έκρηξη στο Μαρί, και παρά τις απεγνωσμένες και επανειλημμένες εκκλήσεις του διοικητή του στρατοπέδου, κατέληξε σε πόρισμα πως δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας και πρότεινε ως λύση το καταβρέξιμο των πυρομαχικών πρωί βράδυ.

Τα μέλη της ελληνοκυπριακής ελίτ θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται (μεγάλο μέρος των στελεχών ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων), σε αυτούς που ξέρουν και δεν νοιάζονται να πάρουν την ευθύνη γιατί πάει κόντρα στις ιδεοληψίες τους ή τα κακώς εννοούμενα κομματικά τους συμφέροντα (η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών του ΑΚΕΛ) και τέλος σε αυτούς που ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται αλλά έχουν υπερβολικά πολλά λεφτά, όχι πάντα βγαλμένα με εντελώς νόμιμους ή ηθικούς τρόπους, οι οποίοι, στη χειρότερη περίπτωση, ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό (υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ ).

Στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι τη «λύση» του δράματος, πολιτικοί και άλλοι πολίτες που μπορούν να επηρεάσουν την έκβασή του, είναι ώρα να βγούμε μπροστά και να υπερασπίσουμε, με όλες τις ενστάσεις μας και την κριτική για τις αποφάσεις του Eurogroup, την παραμονή της Κύπρου εντός της ΕΕ και του ευρώ.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Τα ανύπαρκτα Plan B της Κύπρου”

 1. alexozo says :

  δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει, αλλά ήμαστε σε πόλεμο, οπότε δεν υπάρχει λογική ούτε λύσεις !!

  Κοιτάζοντας την Ιστορία καταλαβαίνουμε τι υπάρχει μπροστά. Αυτά συμβαίνουν όταν η εξουσία και οι αποφάσεις πέφτουν σε χέρια ανίκανων και διεστραμμένων.

  Ο απλός κοσμάκης που ξεσκατώνει τα σαλόνια των παχύδερμων στα ρετιρέ, απλά αντιλαμβάνεται ότι καλύτερα το αίμα του από το να δώσει όλη του τη ζωή έτσι, στην μαυρίλα και την μιζέρια.

  Πάλι καλά που δεν έχουν αλλάξει και τον Εθνικό μας ύμνο ακόμα: καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή

  Για κάποιο λόγο μπήκε αυτό εκεί. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ανησυχούν όσοι έχουν να χάσουν τα σαλόνια τους και τα χαβιάρια τους. Αυτοί που είναι στις λάσπες απλά σιωπούν με την ελπίδα να μπορούν να αναπνέουν ελεύθερα χωρίς αλήτες και νταβατζήδες στα κεφάλια τους.

  Οι δανειστές γνώριζαν ότι δάνειζαν σε αλήτες. Είναι συνεργοί αν όχι οι εμπνευστές του εγκλήματος κατάλυσης της κοινωνίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον βωμό της αρρωστημένης απληστίας και αισχροκέρδειας των κεφαλαιούχων.

  Όλα αυτά πολύ φιλικά και με ευλάβεια. Απλά η απρέπεια και η έλλειψη σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως και η ανοχή στην ηλιθιότητα έχει και τα όριά της

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: