Μετά το “όχι”. Η Κύπρος οφείλει να καταθέσει ρεαλιστική λύση

Ένταξει. Είπε το ιστορικό ‘Όχι” η Κύπρος στο “κούρεμα”, σε μια απόφαση, στην οποία και η ίδια είχε συναινέσει τρία εικοσιτετράωρα πριν στο πλαίσιο της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup. Είπε όχι και στην εναλλακτική πρόταση για εξαίρεση των μικροκαταθετών ως 20.000 ευρώ.

hKCvYX51mma567s1bdQy6rKKo1_500

Πανηγυρίζουν σχετικοί και άσχετοι, ανίκανοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτοί που έχουν για όλα γνώμη μέσα στην ημιμάθειά τους από το ταγέρ της Μέρκελ, τη συμμετοχή στη Γιουροβίζιον μέχρι τον Λίνεν και το οικονομικό “Κυπριακό”. Οι λαοπλάνοι και οι λαϊκιστές που βιάζονται να ζητήσουν από τους “ξεπουλημένους” μνημονιακούς να παραδειγματιστούν από τη Κύπρο. Εκείνοι οι ασυγκράτητοι που θέλουν το κεφάλι του Στουρνάρα επί πίνακι και την επιστροφή στη δραχμή. Τα εθνίκια που διακρίνουν την παλιγγενεσία του έθνους. Οι αφελείς που είναι βέβαιη για την αναγέννηση του ορθόδοξου τόξου (έτσι λένε τη ρωσική αρκούδα). Οι άλλοι που μιλούν για τιμωρία, μάθημα, εκδίκηση, σφαλιάρα στην Ευρώπη. Και, φυσικά, ο Σύριζα που ενώ πρότεινε το Μάιο (για τα δικά μας) φορολόγηση καταθέσεων από 20.000 και άνω (Γλέζος), χαράτσι στους…μεγαλοκαταθέτες δηλαδή, τώρα ξερογλύφεται και αισθάνεται δικαιωμένος μέσα στο αντιμνημονιακό και ανοιχτά αντιευρωπαϊκό του μένος, για το “ηρωικό όχι” των κυπρίων. Ως συνήθως, δεν μας αποκαλύπτει το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Η σιωπή και η ψυχραιμία σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι χρυσός. Οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν είναι…Κατίδης, θέμα για το οποίο ο καθένας θα πει δημοσιολογώντας το μακρύ και το κοντό του και μετά από μια ημέρα θα ξεφουσκώσει. Εδώ πρόκειται για την απόλυτη επιστροφή της κρίσης με σύνθετες και αλληλένδετες επιπτώσεις για την Ελλάδα, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές, και τόσο οι χειρισμοί της Κύπρου, όσο και των ευρωπαίων ηγετών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και προφανώς δεν ευνοούν τη βεβαιότητα ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Από τους Κυπρίους, οι οποίοι έχουν πλέον την καυτή πατάτα στα χέρια τους και τις τράπεζες κλειστές, περιμένει κανείς μια ρεαλιστική και άμεση αντιπρόταση για τον τρόπο χρηματοδότησης των 5,8 δισ.
Αν απλά πορεύονται ελπίζοντας και προσδοκώντας ότι κάποιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οι Ρώσοι θα τους κάνει ένα μεγάλο δώρο, πλανώνται πλάνην οικτράν και δεν θα έπρεπε να επενδύουν σε φρούδες ελπίδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τέλος, πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με την Κύπρο για εξεύρεση λύσης, καθώς με την συμφωνία περί συμμετοχής μικροκαταθετών στο κούρεμα ευθύνεται για τη διατάραξη της εμπιστοσύνης των καταθετών σε όλη την Ευρώπη.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Μετά το “όχι”. Η Κύπρος οφείλει να καταθέσει ρεαλιστική λύση”

 1. Άκης says :

  Βέβαια άλλο τα 6 δις άλλο τα …200 (τόσα δεν είναι τα δανεικά της τριετίας;) που έχει φτάσει ο λογαριασμός μας
  Οικονομικά μιλώντας, θεωρώ ότι σαφώς και θα ήταν καλύτερη λύση γα την Ελλάδα μια τέτοια απαξ χρηματοδότηση απο όλους (η οποία έγινε κιόλας στην αρχή με κάτι έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος κλπ), σε σχέση με τη δέσμευση κάθε πιθανού και απίθανου δημοσίου εσόδου …για πάντα, σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό του πολίτη σε ατελείωτα κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά χαράτσια, μειώσεις κλπ.
  Πολιτικά μιλώντας, η γνώμη μου είναι ότι απο τη στιγμή που άρχισαν οι “εκπτώσεις” σε θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά δικαιώματα (άπειρα παραδείγματα την τελευταία τριετία) με το προσχηματικό “και ποιά άλλη λύση” δεν υπάρχει επιστροφή.
  Η ΕΕ, η ΕΣΔΑ, το ΣτΕ, ο …ΟΗΕ δεν δημιουργήθηκαν για να βρίσκουν λύσεις σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά για να εγγυηθούν στους πολίτες όλου του κόσμου όπως και στα κράτη μέλη το σεβασμό αυτών ακριβώς των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
  Είναι πραγματικά κατόρθωμα (εκτός απο ντροπή) το γεγονός ότι σήμερα αυτά θεωρούνται (αν αφορούν εμάς μόνο) επουσιώδη.
  Και ποιά άλλη λύση; Μα μια λύση που θα σέβοταν το κεκτημένο ως προς αυτά. Καμμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να τα παραβλέπει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: