Νέα φάση της ευρωπαϊκής κρίσης: Το “οικονομικό Κυπριακό”

>Το χειρότερο σενάριο κατά τη διάρκεια των δυόμιση χρόνων της ελληνικής κρίσης (το οποίο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα) χτύπησε την Κύπρο: Απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά με την έναρξη του τριημέρου (όπως ακριβώς γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις ώστε να παραμένουν τα τραπεζικά ιδρύματα κλειστά, να προετοιμάζεται το σύστημα και να προλαμβάνονται σκηνές χάους έξω από τα ATM), αποφασίστηκε από το Eurogroup το δραστικό κούρεμα όλων των καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου.

45743_648080385207763_2067831655_n

Είναι προφανές ότι το Eurogroup είχε προαποφασίσει το κούρεμα, περιμένοντας την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Μεγαλόνησο και πιάνοντας στον ύπνο ηγεσία και καταθέτες την περασμένη Παρασκευή.

Το επιβληθέν μέτρο δεν πλήττει μόνο τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι προτιμούν την Κύπρο για την προνομιακή “ανάπαυση” χρημάτων από αδιευκρίνιστες πηγές, αλλά και τους κυπρίους μικροκαταθέτες. Το πάγωμα των λογαριασμών, το φιξάρισμα ανώτατου ποσού εκταμίευσης και η αφαίρεση ποσού ισοδύναμου με το 6,7% όλων των λογαριασμών μέχρι 100.000 ευρώ είναι μια πολύ προβληματική καινοτομία για την Ευρώπη, καθώς στέλνει στο βρόντο την (αγνοούμενη εδώ και καιρό) ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου γι’ ακόμη μια φορά αλλά κυρίως δεν συνιστά λύση με κοινωνικά κριτήρια σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι μικροκαταθέτες για τα κρούσματα οικονομικής κακοδιαχείρισης στη χώρα. Και δεν είναι δυνατόν εκείνοι να πληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών με τρόπο προσβλητικό, ανάλγητο και με το αίσθημα της αδικίας. Πριν από αυτούς πρέπει να κοιταχθούν στον καθρέφτη οι κυπριακές κυβερνήσεις που τους εξαπατούσαν και οι Βρυξέλλες που έκαναν τα στραβά μάτια στο φορολογικό ντάμπινγκ και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που λάμβανε χώρα στήν Κύπρο. Υπό το πρίσμα τούτο, δικαίως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει να απαλλαγούν από το κούρεμα όσοι διαθέτουν καταθέσεις έως 25.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες.

“Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα ‘bail-in”. Δεν έφταναν λοιπόν τα λεφτά και αποφάσισαν να τα πάρουν από τους μικροκαταθέτες…Οι δηλώσεις του Σόιμπλε είναι πολύ ενδεικτικές αφενός, για την κοπτοραπτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα κεφάλια των κυπρίων καταθετών και αφετέρου, αφήνει σοβαρά υπονοούμενα για τις κυπριακές κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ρώσους ολιγάρχες, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στο ήδη πυρπολημένο ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό πεδίο.

Προς το παρόν, με την αγωνία στο κατακόρυφο για την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας για την απομείωση των καταθέσεων στην κυπριακή βουλή και τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της απόφασης του Εurogroup σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι συγκεχυμένες και να παραπέμπουν σε πολεμικά ανακοινωθέντα, το ευρώ και χρηματιστήρια σημειώνουν υψηλές απώλειες, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε «ασφαλή» καταφύγια όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Επομένως, ο νόμος του παλιού βρετανού κανονιέρη Γκάρι Λίνεκερ βρίσκει και πάλι εφαρμογή: Το ποδόσφαιρο είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι που αγωνίζονται 22 ποδοσφαιριστές και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία”. Απλά, αλλάζουμε τη λέξη “ποδόσφαιρο” με την “διεθνή πολιτική” και τους “22 ποδοσφαιριστές” με τους “27 εταίρους της ΕΕ”.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: