Η αξιοπρέπεια των αδύναμων

Ο mister “law and order” Δένδιας ξαναχτύπησε. Φόρεσε τον μέλανα χιτώνα του αυταρχισμού και μέσα στη νύχτα μιμήθηκε τις διαβόητες εκκαθαρίσεις κακοποιών και φθοροποιών στοιχείων που λάμβαναν χώρα στη Γερμανία τη δεκαετία του ’30. Δεν ζούμε 80 χρόνια πίσω κύριε Δένδια, όσο κι αν γύρω μας, καθημερινά, αντιλαμβανόμαστε πια ότι η πληττόμενη από τη ραγδαία άνοδο του φασισμού ελληνική κοινωνία πάει με την όπισθεν στο γκρεμό – εν προκειμένω, στα ζητήματα των προσωπικών ελευθεριών, της τήρησης του κράτους δικαίου, της ποιότητας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2894

Οι μαζικές προσαγωγές, μέσα στη μαύρη νύχτα, 132 τοξικομανών από το κέντρο της Αθήνας με αστυνομική μυστική επιχείρηση (αποκαλύφθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών), η μεταφορά τους με το ζόρι ή με δέλεαρ το “φαΐ” στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας, η εκεί πλήρης καταγραφή στοιχείων χωρίς τη συγκατάθεσή των προσαχθέντων, η υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις και η αποδέσμευσή τους τα ξημερώματα με διαταγή του διοικητή του ΕΚΕΠΥ και πρώην στρατιωτικού ιατρού, Ευσταθίου, για “επικοινωνιακή σιγή” για το υγειονομικό σκέλος της επιχείρησης, παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές και χρεώνονται προσωπικά στον άξιο συνεχιστή αυταρχικών πρακτικών και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων προκατόχων του Παπουτσή, Χρυσοχοΐδη, Λομβέρδου (πάλαι ποτέ Kollaborateur στο Υγείας). Στοχοποιούνται και πάλι αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αυτή τη φορά οι ουσιοεξαρτώμενοι, και αντιμετωπίζονται ως μιαροί, χωρίς δικαιώματα και χωρίς προσωπική συναίνεση σε μαζικό εξευτελιστικό έλεγχο.

Η Ελλάδα πολύ γρήγορα μετατρέπεται σε πεδίο αναξιοπρέπειας. Κάθε εχθρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πνεύματος του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης δρα ανενόχλητος. Τηρήθηκε το ιατρικό απόρρητο; Θα δοθούν οι εξετάσεις στους ίδιους; Με ποιους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ιατρικών/επιδημιολογικών μελετών για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας στήθηκε μέσα στη νύχτα από Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΛΑΣ η επιχείρηση σκούπας από το κέντρο και τσουβαλιάσματος ανθρώπινων ψυχών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης;

Κύριε Δένδια, μην κρύβεστε πίσω από γελοίες και σαρκαστικές (προφανώς) ανακοινώσεις, τύπου “το θέαμα (των ουσιοεξαρτώμενων) εκθέτει τον ανθρωπισμό μας”. Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση των αρμοδίων φορέων ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ και αν θέλετε πραγματικά να τους βοηθήσετε, πολεμείστε τους εμπόρους, ανοίξτε ξενώνες για τους άστεγους τη νύχτα και όχι στρατόπεδα, χρηματοδοτείστε τους φορείς απεξάρτησης και στήστε ιατρεία στο δρόμο, βρείτε τους εκεί που πεθαίνουν. Χωρίς στιγματισμούς.

“(…) άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης. Μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις – σκούπα, το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος που βαθαίνει την κοινωνική αδικία. Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο (…)”

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: