Νατσίφ: Ο Ρομά που έκλεψε την παράσταση στη Berlinale

Ο Ρομά Νατσίφ Μούγιτς πρωταγωνίστησε στην ταινία του Ντάνις Τάνοβιτς «Ένα επεισόδιο στη ζωή ενός μεταλλοσυλλέκτη» και κέρδισε την Αργυρή Άρκτο. Για λίγο ήταν σταρ, τώρα και πάλι στο χωριό.

1807383

Ο Νατσίφ ούτε στο όνειρό του δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο κόκκινο χαλί που στρώθηκε στην φετινή Μπερλινάλε θα ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα. Κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στις 16 Φεβρουαρίου για το ρόλο του στην ταινία του Ντάνις Τάνοβιτς «Ένα επεισόδιο στη ζωή ενός μεταλλοσυλλέκτη». Ο Νατσίφ σε αυτή την ταινία δεν παίζει παρά τον εαυτό του και τη ζωή του. Πώς δηλαδή προσπαθεί να τα βγάλει πέρα για να θρέψει την οικογένειά του.

Μετά τη διάκριση ο Νατσίφ επέστρεψε στο χωριό του, το Πόλιτσε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ο ταχυδρόμος του κουβαλάει καθημερινά γράμματα και συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ο Νατσίφ είναι πλέον ένας σταρ και οι συγχωριανοί του το αναγνωρίζουν. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μια πινακίδα με μια καρδιά που γράφει «Εδώ κατοικεί ο καλύτερος ηθοποιός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης» και το τηλέφωνό του χτυπάει ασταμάτητα. Πολλοί θέλουν να τον συγχαρούν, δημοσιογράφοι θέλουν να του πάρουν συνέντευξη. Δεν αρνείται να μιλήσει σε κανέναν και δεν τσιγκουνεύεται το χρόνο.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» λέει ενώ δεν σταματάει να διηγείται στους συγχωριανούς του πώς ήταν όταν πήρε το βραβείο στο Βερολίνο. «Όταν πήρα το βραβείο, όλο το διάστημα ήταν ένας σωματοφύλακας μαζί μου. Ούτε στην τουαλέτα δεν μπορούσα να πάω, ούτε ένα τσιγάρο δεν μπορούσα να καπνίσω μόνος μου. Όπου και να πήγαινα ήταν πάντα κάποιος μαζί μου».

Nazif+Mujic+Episode+Life+Iron+Picker+Photocall+4z8XL6BEpxbl

Η ιστορία ξεκίνησε στα μέσα του 2011 όταν η γυναίκα του έκανε μια αποβολή και έπρεπε να πάει άμεσα στο νοσοκομείο. Δεν είχαν όμως χρήματα, ούτε ασφάλιση κι έτσι ο γιατρός δεν τους δέχθηκε. 490 ευρώ θα στοίχιζε η περίθαλψη, χρήματα όμως που δεν είχε ο Νατσίφ. Στο τέλος με μια κάρτα ασφάλισης που δανείστηκε κατάφερε να πάει τη γυναίκα του στο γιατρό.

Όταν ο διάσημος σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς (No Mans Land, 2001) άκουσε την ιστορία μάζεψε 17.000 ευρώ και πήγε με μια μικρή ομάδα και μια ψηφιακή κάμερα να γυρίσει την ιστορία. Ο Νατσίφ και η γυναίκα του συμφώνησαν να γυριστεί η ταινία αν και ποτέ δεν φανταζόντουσαν ότι θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία.

49155B38-949C-466A-9F82-2A309A6370E1_w640_r1_s

Η Αργυρή Άρκτος είναι τοποθετημένη σε ένα ράφι και καμιά φορά παίζουν τα παιδιά μαζί της. Όσο για το επίσημο κουστούμι που του χάρισαν το έχει βάλει κάπου στην άκρη. Τώρα για τη δουλειά δεν χρειάζεται παρά το παλιό τζην. Επίσημα χείλη του υποσχέθηκαν μια καλύτερη δουλειά από το να μαζεύει μεταλλικά αντικείμενα.

Οι φίλοι και οι γνωστοί είναι περήφανοι για το δικό τους άνθρωπο και δεν χάνουν ευκαιρία, όταν μιλάει με δημοσιογράφους, να τους λένε κι αυτοί τα προβλήματά τους. Για το γεγονός ότι είναι ανασφάλιστοι, ότι τα σπίτια έχουν χιλιάδες προβλήματα, ότι δεν υπάρχει αρκετή δουλειά και φαγητό. Ένας φίλος του Νατσίφ του έφερε ξύλα για τη σόμπα. Τον είδε στην τηλεόραση στο Βερολίνο, στο κόκκινο χαλί και κατάλαβε πως όταν γύριζε δεν θα είχε προλάβει να κόψει ξύλα για να ζεσταθεί.

Πηγή: deutsche welle

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: