Αμυγδαλιά

Η εικονιζόμενη αμυγδαλιά μεγαλώνει σε έναν εσωτερικό κήπο κάπου στο Λυκαβηττό ανάμεσα σε πολυκατοικίες και αποτελεί το μοναδικό αξιόλογο ζωντανό σημείο -μαζί με ένα κομμάτι ουρανού- που μπορεί να δει το μάτι μου έξω από το παράθυρο. Την αποθανάτισα ολάνθιστη πριν από δέκα και βάλε μέρες, αρχές Φλεβάρη. Σήμερα το πρωί, αναζητώντας τη, μειδίασα… Δεν της έχει μείνει πάλι ούτε φυλλαράκι.

1360772979156

Ευάλωτη και φυλλοβόλος, επιπόλαιη και παρορμητική βιάζεται η αμυγδαλιά να ενδυθεί πρόωρα το ανοιξιάτικο φόρεμα, επιθυμεί να ζήσει, να είναι ζωή παρακούοντας τις απειλές του χειμώνα.

Σε αμυγδαλιά μεταμορφώθηκε η Φυλλίς από τους μεγαλόψυχους ολύμπιους θεούς για να μπορεί να περιμένει περισσότερα χρόνια την επιστροφή του αγαπημένου της. Τον προσμένει από τα χρόνια της Τροίας έχοντας κατανικήσει το θάνατο κι ας αδημονεί, κι ας χάνει τα ελλειψοειδή φύλλα της προβάροντας μέσα στο καταχείμωνο τον ερχομό της άνοιξης.

Σε λίγες ημέρες θα υποδεχθεί τη νέα ζωή επισήμως με όλες τις τιμές, με λεπτεπίλεπτα ευωδιαστά ροζ και λευκά άνθη στα μαλλιά, ανθεκτικούς καρπούς, βαθιές στέρεες ρίζες και ολόρθο το λυγερό κοριτσίστικο κορμί της.

Αμυγδαλιά, ευγενικό σύμβολο ελπίδας, προοιωνίζεσαι την ανάσταση, προϋπαντείς το τραγούδι, το ταξίδι, τους χτύπους της καρδιάς. Πόση σ’ έχουμε ανάγκη!

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: