Μασάντου ντε Ασσίς – Ο φρενίατρος (1881), εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1992, σελ.109-110.

Έτσι λοιπόν ο μέγας φρενίατρος βημάτιζε από τη μία στην άλλη άκρη της τεράστιας βιβλιοθήκης, κλεισμένος στον εαυτό του, ξένος προς κάθε τι που δεν ανήκε στο ερεβώδες πρόβλημα της εγκεφαλικής παθολογίας. Ξάφνου σταμάτησε. Όρθιος μπροστά σε κάποιο παράθυρο, με τον αριστερό αγκώνα στηριγμένο στη δεξιά του παλάμη και το σαγόνι χωμένο στο αριστερό του χέρι, έθεσε τούτη την ερώτηση στον εαυτό του:
– Ήταν πράγματι τρελλοί κι εγώ τους γιάτρεψα ή αυτό που θεωρήθηκε θεραπεία δεν ήταν παρά η ανακάλυψη της απόλυτης ανισορροπίας του εγκεφάλου;

m4465752pp_0125643

Και ιδού το συμπέρασμα όπου κατέληξε εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο σ’ αυτή τη σκέψη: Μετά την αποθεραπεία, οι καλά οργανωμένοι εγκέφαλοι ήταν εξίσου ανισόρροποι με τους υπόλοιπους. Και μάλιστα, μονολογούσε, δεν μπορώ εγώ να καυχιέμαι ότι τους εμφύσησα καινούργια αισθήματα ή ιδιότητες. Τόσο τα μέν όσο και τα δε προϋπήρχαν, σε λανθάνουσα ίσως κατάσταση, αλλά προϋπήρχαν.
Όταν έφθασε σ’ αυτό το σημείο, ο επιφανής φρενίατρος συγκλονίσθηκε από δύο αντίθετα συναισθήματα: βαθιά ικανοποίηση και ταυτοχρόνως συντριβή. Ικανοποίηση του έδωσε η διαπίστωση, ότι, μετά από τόση μακροχρόνια και επίμονη έρευνα, διαρκή μελέτη και εργασία, έντονη αντιπαράθεση με τον πληθυσμό, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τούτη την αλήθεια: Δεν υπήρχαν τρελλοί στο Ιταγκουαΐ, το Ιταγκουαΐ δεν είχε ούτε έναν παράφρονα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: