BIO.ME: To εργοστάσιο στα χέρια των εργατών

Η Θεσσαλονίκη βιώνει από χθες ένα ιστορικό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης και ελέγχου των μέσων παραγωγής από τους ίδιους τους εργάτες. Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.), θυγατρικής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά για τον κατασκευαστικό κλάδο και είχε εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του το Μάιο του 2011 κατόπιν
πτώχευσης της μητρικής εταιρείας, επαναλειτουργεί από χθες υπό εργατικό έλεγχο!

assets_LARGE_t_420_54164643_type12128

Από τους συνολικά 120 εργαζομένους της ΒΙΟ.ΜΕ, συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα διαχείρισης και λειτουργίας του εργοστασίου οι 38, αφού προηγουμένως, τον Οκτώβριο του 2011, 70 περίπου εξ’ αυτών δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό. Οι εργαζόμενοι μάλιστα υπέγραψαν ιδιωτικό συμφωνητικό για την αυτοδιεύθυνση και τον έλεγχο του εργοστασίου. Όπως έχουν αποφασίσει, θα είναι ισότιμοι μέτοχοι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση.

Μολονότι στον τύπο αναφέρεται ότι έχουν τη συναίνεση του συνδίκου (πιστώτριες τράπεζες), το μοντέλο αυτοδιαχείρισης είναι προφανές ότι κινείται στα όρια της νομιμότητας (εκκρεμή νομικά και διαδικαστικά ζητήματα λόγω ανυπαρξίας διοίκησης) – και τούτο οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν. Δεν έχουν όμως να χάσουν τίποτα, διότι δεν έχουν τίποτα:

«Εχουμε φτάσει σε απόγνωση και βλέπουμε πως δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο περισσότερο από αυτό που έχουμε ήδη χάσει. Ενημερώσαμε πως εμείς ξεκινάμε τη λειτουργία του εργοστασίου και δεν μας ενδιαφέρουν οι συνέπειες όποιες και αν είναι, γιατί θεωρούμε ότι είμαστε στα χειρότερα».

Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει στον σύνδικο που κατέχει τις μετοχές της ΒΙΟ.ΜΕ. πρόταση εξαγοράς τους, με το προνόμιό τους καθώς και ανάληψη και μέρους του χρέους, «όχι όμως και αυτού που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση», ενώ πιστεύουν ότι το εργοστάσιο είναι «βιώσιμο» εάν βρεθεί χρηματοδότηση για το ξεκίνημά του, μέσω προγραμμάτων και πιστώσεων.

Σε πρώτη φάση θα εκπλειστηριαστούν αποθηκευμένα προϊόντα, στα οποία είχε γίνει συντηρητική κατάσχεση από τους εργαζόμενους (οικοδομικά υλικά, πλακάκια, κ.α.) στα 2/3 της αρχικής τιμής, ώστε με τα χρήματα να καλυφθεί μέρος των αναγκών τους και να αγοραστούν πρώτες ύλες για το ξεκίνημα.

BIOME 3

Οι εργαζόμενοι ακολουθούν το παράδειγμα των ανέργων της Αργεντινής, οι οποίοι απάντησαν στην κρίση με τον έλεγχο των κλειστών εργοστασίων, των μέσων παραγωγής, διανομής κλπ. Στην Αργεντινή, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το κράτος παρείχε κίνητρα, όπως π.χ. το πάγωμα των χρεών, εφόσον οι εργάτες έπαιρναν στα χέρια τους μια βιομηχανική μονάδα. Όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν, από το Υπουργείο Εργασίας, σε μεταξύ τους συζητήσεις, διαβεβαιώνουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να περάσουν τα κλειστά εργοστάσια στα χέρια των εργαζομένων και ότι θα επεξεργαστούν ένα αντίστοιχο πλαίσιο λειτουργίας, ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει τίποτα.

Στην ασφυξία της κρίσης, ωστόσο, η πρωτοβουλία και το ρίσκο των εργαζομένων να αναλάβουν χωρίς ασφάλειες, καπελώματα και κομματικούς σπόνσορες το εργοστάσιο, μπορεί να μην συνιστά εφαρμοσμένο σοσιαλισμό, είναι όμως μια ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη που δείχνει το δρόμο. Ακόμη και αν η πρωτοβουλία εμπεριέχει στοιχεία απόγνωσης και τραγικών ηρώων, οι 38 εργαζόμενοι εξυψώνουν ολόκληρη την κοινωνία. Έχουν την αλληλεγγύη μας.

http://biom-metal.blogspot.gr/

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1456576

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: