Μούχλα παλαιοδεξιάς

Θέλει η π….. να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Η ΝΔ έκανε το παν ώστε να εμφανιστεί αρχικά ως μια σώφρων μετριοπαθής φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θα “έσωζε” την χώρα από την καταστροφή του παπανδρεϊκού μνημονίου. Κουτσά στραβά πήραμε τη δόση μας (διότι έτσι αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες) και η δημόσια συζήτηση/αντιπαράθεση που προηγουμένως μονοπωλούσε τα μίση και τα πάθη του έθνους στράφηκε αλλού.

580678_604953632853772_64094167_n

Έκτοτε δεν βαρεθήκαμε καθόλου. Δεν σταθήκαμε να αναρωτηθούμε όπως ο Καβάφης “τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις”. Όχι, τους βάρβαρους τους έχουμε εντός μας.

Έτσι, αντί να αναδειχθεί μια κουλτούρα συνεννόησης με στόχο τη δουλειά και την ανάπτυξη, η ΝΔ, αντιλαμβανόμενη πλέον την άσκηση της εξουσίας με ιδεολογικούς όρους, με την ανοχή των κυβερνητικών εταίρων επέβαλλε ασμένως στη χώρα κλίμα δεκαετίας ’50, μια μπόχα ανυπόφορης μούχλας που βγήκε δυναμικά στην επιφάνεια καταδεικνύοντας ότι για τη συστηματική οπισθοδρόμηση της Ελλάδας ευθύνεται η ίδια η χώρα με το διαχρονικά ανεπαρκές πολιτικό της σύστημα και ουδείς άλλος.

Η οπισθοδρόμηση σε ένα ανυπόφορο παλαιοδεξιό κράτος είναι η σπεσιαλιτέ του Σαμαρά. Μέσα σε δυό – τρεις μήνες κατάφερε πολιτικά, νομοθετικά και επικοινωνιακά να μας γυρίσει αιώνες πίσω, χωρίς να το πάρει πρέφα κανείς. Ο συγκεκριμένος, βεβαίως, ήταν έτοιμος από παλιά.

Με μια κοινωνία αποκαμωμένη, χωρίς αντανακλαστικά και με κυβερνητικούς εταίρους εγκληματικά παθητικούς και αμέριμνα αμέτοχους, το επιτελείο του Σαμαρά με στόχο τον επαναπατρισμό ψήφων από την γιγαντωμένη ακροδεξιά έχει μετατοπίσει άγαρμπα ανερυθρίαστα και απροκάλυπτα την πολιτική ατζέντα προς μια παραδοσιακά υπερσυντηρητική, ακραιφνώς αντιδημοκρατική θεματολογία, ακόμη και σε επίπεδο φρασεολογίας και δημόσιου λόγου. Προεξαρχόντων των Κεδίκογλου (που έχει αναλάβει το ξεκατίνιασμα με το ΣΥΡΙΖΑ), Φαήλου (υπεύθυνος ακροδεξιάς διεύρυνσης), Δένδια (law and order) και διαφόρων προθυμογράφων (και είναι πολλοί) επιδεικνύει μια αδιόρθωτη εμμονή στην περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάλυση των προσωπικών ελευθεριών και την περιφρόνηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου.

Το τρίπτυχο αυταρχισμός και καταστολή, απόλυτος έλεγχος της κρατικής μηχανής και των ΜΜΕ, πολιτικές επιστρατεύσεις έχουν αναχθεί σε ιδεολογικό δόγμα της νέας παλαιοδεξιάς του Σαμαρά. Τελευταίο παράδειγμα ο ενταφιασμός του Νόμου Ραγκούση περί Ιθαγένειας, όπου η οπισθοδρόμηση στο δίκαιο του αίματος αποτελεί δείγμα δικαιϊκού κατήφορου. Ο αυταρχισμός, το Α και Ω του κομματικά ελεγχόμενου προ πεντηκονταετίας δεξιού κράτους, το οποίο αναβιώνει τους τελευταίους μήνες, χρειάζεται να αποκρουστεί.

Σε επίπεδο κυβέρνησης, ας θυμηθούν οι εταίροι ότι μπήκαν στην περιπέτεια για να πάρουμε τη δόση. Την πήραμε, επομένως ή αποσύρονται και πάμε σε εκλογές ή ξυπνούν και συμμετέχουν ενεργά στην κυβέρνηση με στελέχη τους ή βάζουν ε π ι τ έ λ ο υ ς φρένο στη λυσσαλέα επίθεση της ΝΔ στα δικαιώματα. Ας αρχίσουν με το νόμο περί Ιθαγένειας ή με τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας. Ως εδώ με το “νίπτω τα χείρας μου”.

Πτωχεύσαμε. Μειώθηκαν οι μισθοί μας. Δημεύτηκαν οι περιουσίες μας. Σταματήσαμε να χαμογελάμε. Απωλέσαμε την αξιοπρέπειά μας. Πάνε τα όνειρα και το κοινό μας μέλλον. Τώρα οπισθοχωρεί η δημοκρατία.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Μούχλα παλαιοδεξιάς”

  1. GUS says :

    Προσωπικά δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό, τόσο από τη ΝΔ, ως κομματικό φορέα, ούτε και από τον Σαμαρά προσωπικά, μια και τον θεωρούσα από τότε που εμφανίστηκε ως “δήθεν” νέος ηλικιακά βουλευτής (θυμάμαι τις δήθεν ευτράπελες διηγήσεις, ότι επειδή ήταν τόσο νεαρός βουλευτής, δεν του επέτρεπαν οι αστυνομικοί την είσοδο στη Βουλή….) έναν εξαιρετικά παρωχημένης νοοτροπίας πολιτικό, ασύμβατο με την εποχή του (“νεόγερο” τον χαρακτήριζα σε κοινό μας γνωστό, δηλαδή απογοητευτικό δείγμα νέου ανθρώπου με μυαλά γέρου…).

    Ούτε φυσικά από το ΠΑΣΟΚ περίμενα ή περιμένω κάτι καλύτερο, η ΔΗΜΑΡ από την άλλη μάλλον βλέπω να περιορίζεται (εκ των πραγμάτων) σε απλό ρόλο διαφωνούντα ή φωνασκούντα σε ζητήματα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων ή δημοκρατίας, άνευ αντικρύσματος και χωρίς εξουσία δραστικής παρέμβασης, κοινώς ρόλο κομπάρσου…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: