Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

« Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.»

Άρθρο 1, Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

——————————

Χωρίς ταυτότητα είναι ουσιαστικά περίπου 200.000 παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν στη χώρα σε πολύ μικρή ηλικία και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία. Είναι όμως ενδεικτικό πως βάσει του νόμου 3838 μόνο σε περίπου 6.000 παιδιά χορηγήθηκε ιθαγένεια. Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2010 συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα άλματα που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί σε επίπεδο νομοθεσίας για την ιθαγένεια, φέρνοντας τη χώρα κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντς. Οι συντονισμένες προσπάθειες αυστηροποίησης και κατάργησής του από την πλευρά συντηρητικών κύκλων της ΝΔ (και όχι μόνο) προσκρούει στη σθεναρή και αποφασιστική άρνηση των κυβερνητικών εταίρων και ειδικά της ΔΗΜΑΡ, η οποία απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση. Είναι βέβαιο ότι με τις αντιμεταναστευτικές εμμονές του Σαμαρά η κατάργηση του νόμου Ραγκούση θα είχε περάσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Αναφορικά με τα παιδιά, με τον 3838, η ιθαγένεια αποδίδεται με δήλωση των γονέων σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους ζουν στη χώρα για πέντε χρόνια μόνιμα και νόμιμα. Σε αυτά παιδιά αποδίδεται η ιθαγένεια αρκεί οι γονείς να εκφράσουν τη βούλησή τους με δήλωση.

————————————

Στις 30 Ιανουαρίου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) εγκαινίασε την ενημερωτική της καμπάνια για το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα στην ελληνική ιθαγένεια, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη. Κεντρικό σύνθημα «Τα παιδιά των μεταναστών που έχουν φέρει τη ζωή τους εδώ έχουν δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια».

Βλ. σχετικό άρθρο του Δ. Χριστόπουλου, αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ στο tvxs.gr (31/1/2013)

http://tvxs.gr/news/ellada/theloyme-paidia-metanaston-orata-sti-dimosia-sfaira-toy-d-xristopoyloy

111111d_high

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: