30/1/1933: 80 χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία

Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 1933, γραφόταν μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία. Ο αρχηγός των εθνικοσοσιαλιστών Άντολφ Χίτλερ ορκιζόταν καγκελάριος της Γερμανίας.

Είχε προηγηθεί στις 28 Ιανουαρίου η παραίτηση του καγκελαρίου του Ράιχ, Κουρτ φον Σλάιχερ, μετά από την απόρριψη από τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ του αιτήματός του για τη διάλυση του Ράιχσταγκ, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα δέκα μηνών και διαδοχικές αποτυχίες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

evt110524165200512

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ενός ανδρός, τον οποίο όλοι σχεδόν υποτιμούσαν ή (αρχικά) θεωρούσαν γραφικό, έκλεινε το ταραχώδες κεφάλαιο “Βαϊμάρη”, το οποίο χρονικά περιλαμβάνει το διάστημα από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1933 και είναι συνώνυμο της εθνικής ταπείνωσης, της οικονομικής εξαθλίωσης, της κοινωνικής αποσύνθεσης και της πολιτικής αποσταθεροποιητικής ρευστότητας της ηττημένης και εξαρτημένης Γερμανίας. Άνοιγε όμως ένα νέο, το κατάμαυρο κεφάλαιο της χιτλερικής θηριωδίας.

Οι ναζί έχοντας πλέον την εξουσία στα χέρια τους εκκαθάρισαν συστηματικά τη χώρα από τα “φθοροποιά”, “εγκληματικά” και φυλετικά υποδεέστερα στοιχεία (εβραίους, τσιγγάνους, άθεους, απάχηδες, ομοφυλόφιλους, περιπλανώμενους, πολιτικούς αντιπάλους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς με διαφορετική ιδεολογία κλπ) και εγκαθίδρυσαν ένα καθεστώς εσωτερικής τρομοκρατίας, ελέγχου και μεθοδικής ομαδικής πλύσης εγκεφάλου του αποκαρδιωμένου (αλλά έμπλεου οργής και διάθεσης ρεβανσισμού στην πλειοψηφία του) γερμανικού λαού, βασισμένο στην ψευδοεπιστήμη του μίσους και της φυλετικής ανωτερότητας των αρείων.

tumblr_ly0wtqxUHG1r7hn7fo1_500

Ο όλεθρος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το ολοκαύτωμα, η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας ήρθαν αρκετά αργότερα. Ο πόλεμος ξέσπασε εξήμιση χρόνια ή ογδόντα μήνες μετά. Στο διάστημα που μεσολάβησε κανείς δεν σταμάτησε τον Χίτλερ, ο οποίος είχε όλο το χρόνο του κόσμου για την κατασκευή, εδραίωση και γιγάντωση του τέρατος του ναζισμού και του μιλιταρισμού.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το παρελθόν. Να πούμε “ποτέ πια πόλεμος” και ειδικά οι έλληνες οι οποίοι έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από το φασισμό εγχώριο και ξένο και βιώνουν σήμερα την κρίση (τους), ας σταθούν με αξιοπρέπεια και ιστορική συνείδηση υψώνοντας ανάστημα δημοκρατικό και αντιφασιστικό απέναντι στους νοσταλγούς των ναζί, τους αρνητές του ολοκαυτώματος και τους μελαμψούς θαυμαστές των ψευτοθεωριών περί φυλετικής ανωτερότητας των αρείων.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: