Παιδικές ψυχές αζήτητες και παγωμένες

Ένα μικρό παιδάκι έντεκα χρονών, ένα κοριτσάκι, έχασε τη ζωή του πριν από μια έβδομαδα στη Θεσσαλονίκη, χτυπημένο από λεωφορείο. Έκτοτε παραμένει στα αζήτητα του νεκροτομείου, καθώς τα στοιχεία του δεν έχουν διακριβωθεί ακόμη.

AmHuQroCIAAU15w

Ήταν ένα παιδί των φαναριών, από τα χιλιάδες παιδιά της απόλυτης φτώχιας που προσπερνάμε σε κάθε πόλη της χώρας – καθάριζε τζάμια αυτοκινήτων – χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια, χωρίς, εν ολίγοις, τα θεμελιώδη – στοιχειώδη – δικαιώματα που του παρέχει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ. Ο απόκληρος δικαιώματα και ησυχία δεν βρίσκει ούτε μετά το θάνατο. Την πικρή αυτή αλήθεια τη “βιώνει” το άψυχο σώμα της 11χρονης.

Γράφτηκε ότι ήταν Ρομά από τη Βουλγαρία, ένα από τα παιδάκια που εκμεταλλεύονται κυκλώματα. Τα “δανείζονται” από γονείς, τα στοιβάζουν σε τρώγλες και τα εξωθούν στην επαιτεία. Η συγκεκριμένη με πλαστό διαβατήριο, διαμονή σε χώρο όπου ζούσαν (;) άλλα 7-8 παιδάκια. Τώρα αναζητούνται οι γονείς του μέσω της Ιντερπόλ. Βράσε όρυζα…

Το τραγικό περιστατικό φέρνει στο φως την παντελή έλλειψη μέριμνας από το κράτος για τα χιλιάδες παιδάκια των φαναριών, τα οποία αποτελούν εργαλείο πλουτισμού επιτηδείων. Αδιαφορία, χαρακτηριστικά ελληνική, για μικρές ψυχές αλυσσοδεμένες στο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, στις απειλές, τις τιμωρίες και τις στερήσεις όσων τα εκμεταλλεύονται. Παιδάκια που μεγαλώνουν απότομα, χωρίς θαλπωρή, αγκαλιά, όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, χωρίς παιδικότητα, μακριά από την οικογενειακή εστία, τη σχολική αίθουσα και την παιδική χαρά, γνωρίζουν πρόωρα το εγκληματικό πρόσωπο των “εργοδοτών” τους, την παγερή παθητικότητα και το ρατσισμό των διερχόμενων, προπάντων την αναισθησία του κράτους.

Ποιος να νοιαστεί για ένα παιδί των φαναριών, ξένο μεταξύ ξένων σε μια ξένη χώρα που κηρύσσει ανεπιθύμητους τους ξένους; Που πρέπει να φέρει το μεροκάματο στον “εργοδότη” για να φάει ένα πιάτο φαΐ; Ποιος να το δει όταν οι άνθρωποι των φαναριών είναι άφαντοι, μιαροί, ενοχλητικοί για τον επιθετικό έλληνα οδηγό που αποστρέφει το βλέμμα του στη φευγαλέα εικόνα ενοχικών συμβόλων, της πτώσης; Ποιος να μεριμνήσει για τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους; Ποιος να χαλαστεί με τους βρωμιάρηδες τους λαθραίους; Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κατάντια τους. Ας μην ήταν εδώ. Πφφφφ….

Είμαστε μονίμως απασχολημένοι με άλλα. Με τα σοβαρά μας κόμπλεξ, το γείτονα, τη μείωση των μισθών, το σιχτιρλίκι. Το στοίχημα της ευαισθησίας, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού το έχει χάσει αυτή εδώ η χώρα προ πολλού. Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε και ν’ απαιτούμε τα υποτυπώδη: Πώς επιτρέπει η ευνομούμενη πολιτεία το δράμα της παιδικής εργασίας; Την παιδική εκμετάλλευση; Ποιος φορέας καταγράφει, ελέγχει και αποκαθιστά αυτά τα χιλιάδες παιδιά που καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια, παίζουν ακκορντεόν στα σκαλοπάτια πολυκαταστημάτων, προσφέρουν λουλούδια στα κωλόμπαρα, πουλάνε χαρτομάντηλα στο μετρό; Ποιος εξαρθρώνει τα κυκλώματα παιδικής εργασίας, ήτοι, παιδικής δουλεμπορίας; Απαίτηση είναι τούτο, όχι φιλευσπλαχνία.

Ελάχιστο χρέος της Πολιτείας είναι να μεριμνήσει για την αξιοπρεπή ταφή του εντεκάχρονου κοριτσιού των φαναριών. Εδώ ή στη Βουλγαρία. Και ως ελάχιστο δείγμα ευαισθησίας να φροντίσει και να πάρει υπό την προστασία της τα άλλα 7-8 παιδάκια που ζούσαν μαζί στο ίδιο παράπηγμα και από την ημέρα του θανάτου της μικρής, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Ψυχές αόρατες, ψυχές αζήτητες και παγωμένες τι όνειρα ονειρεύεστε το βράδυ στις τρώγλες;

Κανείς για σένα τίποτε, ποτέ, άφαντη ψυχή του δρόμου.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Παιδικές ψυχές αζήτητες και παγωμένες”

  1. derlandstreicher says :

    30/1: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της μικρής. Το κοριτσάκι ονομαζόταν Μαργαρίτα, είχε γεννηθεί το 2001 και προσπαθούσε να επιβιώσει εγκαταλελειμμένο από τους γονείς του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: