Alessandro Penso: Ο βραβευμένος φωτογράφος “αποκαλύπτει” την Ελλάδα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας

Ο Αλεσάντρο Πένσο έλαβε πρόσφατα το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας «Τέρι Ο’ Νιλ». Η βραβευμένη φωτογραφία απεικονίζει τον 20χρονο Μοσταφά Ελ Μουζνταχίρ από το Μαρόκο να «εκσφενδονίζεται» στον αέρα χτυπημένος δολοφονικά από διερχόμενο αυτοκίνητο έλληνα ρατσιστή, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από επίθεση στην πόλη της Κορίνθου, πέρυσι τον Φεβρουάριο.

assets_LARGE_t_420_54157835_type12128

Ο Αλεσάντρο Πένσο έχει σπουδάσει κλινική ψυχολογία και το 2007 πήρε υποτροφία για να σπουδάσει φωτορεπορτάζ, στη Scuola Romana di Fotografia.

Το οδοιπορικό του Ιταλού φωτογράφου στη χώρα μας ξεκίνησε από την Αθήνα. Ακολούθησε από κοντά νεαρούς μετανάστες αποθανατίζοντας με τον φακό τη δύσκολη ζωή τους στην Ελλάδα. Φωτογράφισε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα και συνέχισε το ταξίδι του σε περιοχές που βάσει των πληροφοριών του έπρεπε να πάει. Συνάντησε ανήλικους που έφυγαν από την πατρίδα τους και στην αναζήτηση μια καλύτερης τύχης εισήλθαν παράνομα στη χώρα και τελικά κατέληξαν να κρύβονται στην βιομηχανική περιοχή γύρω από το λιμάνι της Πάτρας, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της Κορίνθου, σε πόλεις και χωριά του Εβρου.

Εδώ το ρεπορτάζ του Guardian που κάνει γνωστή στα πέρατα της γης την περιβόητη “ελληνική φιλοξενία”:
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2013/jan/21/alessandro-penso-photographs-greece-migrants

Εδώ όλες οι φωτογραφίες του Α.Π από την Ελλάδα που αναδεικνύουν τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, μέσα στις οποίες διαβιούν διωκόμενοι – κυνηγημένοι οι μετανάστες: http://www.alessandropenso.com/Adolescent/index.html

Όπως αναφέρει ο βραβευμένος φωτογράφος στην εφημερίδα “Έθνος” (27/1/2013) “κατά τη διάρκεια του φωτορεπορτάζ που πραγματοποιούσα με τους μετανάστες στην Αθήνα πέρυσι, με πλησίασε ένας 16χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν και με προέτρεψε να πάω στην Κόρινθο γιατί, όπως μου περιέγραφε, η κατάσταση εκεί ήταν πολύ άσχημη. Οταν έφτασα συνάντησα πολλούς μετανάστες οι οποίοι ζούσαν σε εγκαταλελειμμένα τρένα μέσα στο κρύο, χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Ημουν μάρτυρας της επίθεσης που δέχτηκε ο 20χρονος Μοσταφά από το Μαρόκο. Εμεινε δυο μέρες στο νοσοκομείο γιατί ήταν τραυματισμένος. Οταν τον επισκέφτηκα είχε μαζί του ένα έγγραφο της αστυνομίας που του ζητούσε να εγκαταλείψει τη χώρα σε δεκαπέντε ημέρες γιατί βρίσκεται εδώ παράνομα».

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: