Πιγκουίνοι αιθαλομιχλώδεις

Σου έχει τύχει τον φετινό χειμώνα: Ανοίγεις το παράθυρο και εισβάλλει στο χώρο σου μια ρομαντική εσσάνς ορεινού χωριού. Το σπίτι σου αποκτά αίφνης ένα ατμοσφαιρικό στυλ ρουστίκ από καυσόξυλα που καίνε παντού, μια μόνιμη οσμή αναμμένων κάρβουνων ψησταριάς πριν την εναπόθεση παϊδακίων στη σχάρα. Βγαίνεις κατόπιν στο μπαλκόνι να μαζέψεις τα φρεσκοπλυμμένα μοσχοκαπνιστά ρούχα σου και διαπιστώνεις ότι η αιθαλομίχλη παραπέμπει περισσότερο στο βιομηχανικό Κόβεντρι παρά στην εξωτική Αράχωβα.

Αυτή η δια της οσφρητικής αντίληψης μίνι “απόδραση” από την πραγματικότητα είναι μια προσφορά της κυβέρνησης και οφείλεται στο εξωφρενικό μέτρο της αύξησης του φόρου του πετρελαίου κίνησης, μιαεπιλογή η οποία έστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην ανεξέλεγκτη καύση παντός είδους ξύλων, τη λαθροϋλοτομία, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την εκτόξευση των επιπέδων επιβλαβών για την υγεία μικροσωματιδίων σε όρια συναγερμού.

26272

Το συνοπτικό ιστορικό του φιάσκο με την αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση είχε στόχο 500 εκατ. ευρώ έσοδα από την αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με τον πενταπλασιαμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 0,06 στα 0,33 ευρώ ανά λίτρο ώστε να εξισωθεί με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης.

Το μέτρο της Τρόικας είχε άμεσα αποτελέσματα. Εννοείται, αρνητικά. Το σύστημα υπερφορολόγησης της οικιακής κατανάλωσης δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε παταγωδώς. Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης συνεπέφερε πτώση της τάξης του 70% στην κατανάλωση και κλειστά καλοριφέρ για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το εν λόγω καύσιμο. Συνέπειες ορατές της έλλειψης θέρμανσης συνιστούν αφενός η διαταραχή της ομαλής διαβίωσης, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και αφετέρου η διακινδύνευση της υγείας (κρυολογήματα, αλλεργίες, λοιμώξεις κλπ).

Στους 3,5 μήνες εφαρμογής του καταστροφικού μέτρου, η κυβέρνηση δεν είχε καθόλου πρόσθετα έσοδα και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κατάσταση θα αλλάξει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα 500 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα εξασφαλίζονταν από την εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δεν θα εισπραχθούν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κατανάλωση και, συνακόλουθα, τα έσοδα θα αυξάνονταν αν μειωνόταν δραστικά ο φόρος στα επίπεδα του 2011. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εμμένει πεισματικά. Αυτό το μνημείο ανορθολογισμού, είναι πρόδηλο ότι, θα αφήσει μια τρύπα μισού δισ. η οποία θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού, μαντέψτε από ποιους, από τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι on the rocks.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Πιγκουίνοι αιθαλομιχλώδεις”

  1. wanderley says :

    η πένα σου σε εξαιρετική φόρμα ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: