Η άλωση της πολιτικής από τους μέτριους

Δεν θα πω κάποια μεγάλη σοφία. Ασφαλώς όμως συνιστά αναμφισβήτητα κοινό τόπο: Η οπερέτα που ανέβηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με αφορμή τη θυελλώδη συζήτηση για την περίφημη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ υπενθύμισε και επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η ποιότητα της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας καταλαμβάνει μια θέση στο ναδίρ της αντίστοιχης πανευρωπαϊκής κλίμακας. Οφείλεται τούτο στο γεγονός ότι κατά πάσα βεβαιότητα διαθέτει η Ελλάδα ένα από τα χειρότερα πολιτικά προσωπικά της Ευρώπης.

181893_3237834392739_1909049549_n

Οι αιτίες είναι πολλές και απορρέουν, μεταξύ άλλων, από την ιστορία συγκρότησης και εξέλιξης του ελληνικού κράτους, την πρόσληψη του δημόσιου χώρου από το “λαό”, τη χρονικά και ποιοτικά βραχεία και ευάλωτη δημοκρατία, τη διαχρονική αντίληψη του κομματικού κράτους-λάφυρο, το δϋισμό και διχασμό της ελληνικής “ψυχής”, την έλλειψη πολιτικής παιδείας, το “ανάδελφον” του έλληνος με τους εθνικούς μύθους, τα φορτία, τα τραύματα, τις διαψεύσεις και τις ανασφάλειες τις γεωγραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές κ.ο.κ.

Εκτός μετρημένων εξαιρέσεων – και ας μην απορριφθεί a priori η άποψη ως κοινοτοπία ή τσουβάλιασμα – με την ενεργή πολιτική δεν θα ασχοληθεί ο ιδεολόγος, ο καταρτισμένος, ο οραματιστής, ο ανιδιοτελής. Αν το κάνει θα χαρακτηριστεί το λιγότερο “τρελός” και θα φύγει τρέχοντας μετά από 1-2 θητείες, αν δεν τον “φύγουν” νωρίτερα. Χώρος δεν υπάρχει, θα τον κατασπαράξουν τα όρνεα και οι αυλικοί. Βρίθει το κοινοβούλιο από μετρίους κομματικούς εγκάθετους και ημιμαθή ή παντελώς άσχετα τριτοτέταρτα στελέχη που επιδίδονται στο εν λόγω σπορ κινούμενοι από προσωπικά κίνητρα (φιλοδοξία, άσκηση εξουσίας, γόητρο, σίγουρη δουλειά, εγωπάθεια, αυτοπροβολή, δικτύωση, αυτοερωτισμός, λόξα), ελαχίστως δε προκειμένου να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην κοινωνία.

Πώς να είναι διαφορετική η αταβιστικά επαναλαμβανόμενη εικόνα αποσύνθεσης που εκπέμπει η Βουλή σε κρίσιμες συνεδρίασεις, όταν ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα κομματικής ένταξης, ως το πρώτο βήμα μιας πορείας που οδηγεί στο κοινοβουλευτικό έδρανο, αποτελεί η απέχθεια, το μένος ή το μίσος για το αντίπαλο δέος, οι διχαστικές περιχαρακώσεις και οι ιδεοληπτικές εμμονές;

Ποδοσφαιρικά μιλώντας: “θα γίνω ολυμπιακός και μάλιστα χουλιγκάνι, όχι επειδή μου αρέσει η ομάδα ή είμαι από τα Ταμπούρια, αλλά διότι είμαι αντιβάζελος, έχω αλλεργία στο πράσινο, απέλυσε τον παπού μου ο Βαρδινογιάννης και είναι βάζελος αυτός που μου έκλεψε την γκόμενα”. Το άθροισμα των κομματικών στρατών που αντιλαμβάνονται στρεβλά την πολιτική ως εμφύλια σύρραξη και διχόνοια και όχι ως θέσεις, προγράμματα, αντιπαράθεση (και καμιά φορά συννενόηση, σύνθεση) καλύπτει όλο το ψηφιδωτό μην επιτρέποντας σε υγιείς φωνές να ακούγονται, “φρέσκους” πολιτικούς χώρους να αναδεικνύονται, μια εύρυθμη δημόσια πολιτική ζωή. Επικρατεί, επομένως, συστηματικά η “αντιπαιδαγωγική” λογική της πόλωσης, της νοσηρότητας και της τεχνητής έντασης, χαρακτηριστικά τα οποία αποπροσανατολίζουν, αποκαρδιώνουν και προκαλούν αποστροφή σε κάθε νοήμονα πολίτη που θα ήθελε να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική.

Διαχρονικά, ο νεοδημοκράτης ορίζεται από τα αντιπασοκικά του αισθήματα. Ο Πασόκος απεχθάνεται την επάρατο δεξιά της ΝΔ. Ιδανικός εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει απωθημένα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καμμένος ζει και αναπνέει προσδοκώντας να απαγάγουν εξωγήινοι τους Παπανδρέου, η Χρυσή Αυγή υπάρχει ως ο αντίθετος πόλος της δημοκρατίας. Το ΚΚΕ ανάβει κάθε βράδυ στην εκκλησία της “Β’ Παρουσίας της Επαναστάτριας της Σοβιετικής” το καντήλι του Στάλιν προσευχόμενο τον αφανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 200 του ΚΚΕ-ΜΛ και οι 200 του ΜΛ-ΚΚΕ αφού έφαγαν τα μουστάκια τους επί 30 χρόνια μετά από τη μεταξύ τους διάσπαση, ξανάσμιξαν προεκλογικά και (απ’ότι άκουσα) ξαναχώρισαν (σ.σ. ενημερώστε με παρακαλώ) κ.ο.κ. Και έχει κι άλλο: η ΟΑΚΚΕ εναντίον των ρωσόδουλων, ο Λεβέντης εναντίον του συστήματος των ΜΜΕ, οι τροτσκιστές εναντίον των άλλων τροτσκιστών, ό,τι δηλαδή συνέβαινε πάντοτε στην Ελλάδα: το αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κόμμα, οι τρικουπικοί και οι δηλιγιαννικοί, οι βενιζελικοί και οι βασιλικοί κλπ. Επαναλαμβάνω: δεν μιλάω για (καλοδεχούμενες) ιδεολογικές διαφορές μεταξύ αντίπαλων πολιτικών χώρων βάσει προγραμμάτων, αλλά για σύνδρομα και εμπαθείς προκαταλήψεις που ανάγονται σε κριτήρια πολιτικής ένταξης και άσκησης της πολιτικής.

Σταθερές αγκυλώσεων οι οποίες διέπουν μέχρι σήμερα το πολιτικό σύστημα καθηλώνουν ολόκληρη τη χώρα στην παρακολούθηση έργων κάκιστων ανεπαρκών κομματικών θιάσων σε καιρούς δύσκολους που επιβάλλουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ούτε στοιχειωδώς δεν διαθέτει τα ως άνω χαρακτηριστικά η εγχώρια πολιτική σκηνή και δεν χρειάζεται να δηλώνει κανείς οραματιστής-ιδεολόγος, να ονομάζεται Τρίτσης, Κύρκος ή Παπαγιαννάκης ώστε να είναι τουλάχιστον σοβαρός.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Η άλωση της πολιτικής από τους μέτριους”

  1. Άκης says :

    Εξαιρετική ανάλυση.
    Νομίζω πάντως οτι ήταν ευθύνη της γενιάς μας να ανατρέψει ή έστω να βελτιώσει την εικόνα αυτής της ελληνικής πολιτικής παθογένειας. Λέω ήταν διότι μου φαίνεται ότι αυτή η ώρα ήρθε και πέρασε, ενώ αυτοί οι λίγοι εκπρόσωποι της γενιάς μας στο πολιτικό πεδίο μοιάζουν να τα έχουν με την τύχη τους που δεν πρόλαβαν τις εποχές που ο πολιτικός ήταν και …γκλάμουρους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: