“Οροθετικές”: Πρώτα δημόσια διαπόμπευση, σήμερα αθώες και στιγματισμένες

Ποιος θυμάται εκείνες τις δυστυχείς οροθετικές γυναίκες, οι οποίες προεκλογικά διαπομπεύονταν επί μέρες από τηλεοράσεως ως “πόρνες της Αχαρνών”, “υγειονομικές βόμβες”, “δημόσιος κίνδυνος”, “φορείς που σκορπούν το θάνατο στους άνδρες”; Ανθρώπινα ράκη, ξυλοκοπημένα από dealers, προαγωγούς και αστυνομικά όργανα διασύρονταν και λυντσάρονταν δημοσίως για μια χούφτα ψήφους νοικοκυραίων. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν στη φυλακή, το ερώτημα εάν ήταν ή όχι εκδιδόμενες, αλλά και η δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εξέθεσαν την Ελλάδα διεθνώς.

310CF9F9572D407C770580D97EDB4C72

Ήταν αρχές Μαΐου, όταν μία πρωτοφανής σε αγριότητα και έκταση επιχείρηση στήθηκε από το κράτος και τα Μ.Μ.Ε, συνεπικουρούμενη από αρκετούς «προθύμους», όπως τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας). Η υγειονομική βόμβα της οροθετικότητας των δήθεν εκδιδομένων γυναικών, χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το δίδυμο Λοβέρδου-Χρυσοχοίδη, για την εξυπηρέτηση καθαρά μικροπολιτικών συμφερόντων. Ως θύματα επέλεξαν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας, επομένως δύσκολο έως αδύνατον για εκείνη να αντισταθεί

Η ηθική εξόντωση των οροθετικών γυναικών που φυλακίστηκαν στον βωµό του προεκλογικού ντελίριου Χρυσοχοΐδη-Λοβέρδου δεν ήταν αρκετή.
Η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που επεφύλασσε ο κρατικός μηχανισμός προς αυτές τις γυναίκες, αγαστή συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, συνεχίστηκε και μέσα στις φυλακές. Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για όλες τις κρατούμενες (π.χ. λιμνάζοντα νερά, συνύπαρξη γυναικών με πλήθος από μη εμβολιασμένες γάτες, ακατάλληλοι χώροι διαμονής, κακή σίτιση κλπ), επιβάρυναν την εύθραυστη υγεία τους.

Οι 26 από τις 28 συνολικά γυναίκες που οδηγήθηκαν στις φυλακές με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, είναι τοξικοεξαρτώμενες και μόλις μία από όσες έχουν αποφυλακιστεί, βρίσκεται σε δομή απεξάρτησης. «Με τον ίδιο ανάλγητο τρόπο που οδηγήθηκαν στη φυλακή, έτσι και δίχως καθαρά κριτήρια αποφυλακίζονται» τονίζει η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες. Τις αφήνουν πάλι στο δρόμο, έρμαια στα χέρια του κάθε ντήλερ που τις στέλνει σε ευυπόληπτους πολίτες, προκειμένου να του φέρουν το εικοσάρι και να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Μετά από πολλές πιέσεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τον Αύγουστο τις φωτογραφίες των γυναικών από τον ιστότοπο της Αστυνομίας και της ΓΑΔΑ, παραμένουν όμως στο διαδίκτυο (μαζί με τα στοιχεία τους), αρκεί να αναζητηθεί το λήμμα “οροθετικές”.

Οκτώμισι μήνες μετά τη διαπόμπευση και την προφυλάκισή τους, το δικαστήριο ανακήρυξε αθώες τρεις οροθετικές γυναίκες. Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Αλλά δεν είναι τούτο το σημαντικό: Παρά την αθώωσή τους, η ψυχολογική συντριβή, το στίγμα της διαπόμπευσης παραμένουν ανεξίτηλα. Αυτό πώς γιατρεύεται;

Ήδη έξι γυναίκες έχουν καταθέσει μήνυση για την υποβολή τους σε τεστ HIV χωρίς τη συγκατάθεσή τους, την οποία συνυπογράφουν 4 ΜΚΟ και δύο μάρτυρες, ενώ μία γυναίκα έχει καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δεν περιμένουμε αποκατάσταση των διασυρθεισών γυναικών, ούτε φυσικά δημόσια συγγνώμη από πολιτικούς που πάτησαν επί πτωμάτων προκειμένου να επανεκλεγούν και συνέβαλαν τα μέγιστα στον εκφασισμό και την ανθρωποφαγία της ελληνικής κοινωνίας. Να θυμόμαστε όμως τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: