Ερωτήματα για το δάνειο-μαμούθ του MEGA

Η “Τηλετύπος Α.Ε”, διαχειρίστρια εταιρία του καναλιού ΜEGA, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το εξής:

“Η εταιρία Τηλετύπος Α.Ε ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφισταμένου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρίας”.

Είναι γεγονός ότι στη σημερινή Ελλάδα δεν έχουν πολλές εταιρίες με χρέη ύψους 120 εκατ. ευρώ δυνατότητα “αναχρηματοδότησης” των δανείων τους. Και προκαλεί, αν μη τι άλλο εντύπωση, η συγκρότηση, αν αληθεύει, ενός τόσο μεγάλου κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις ελληνικές τράπεζες, δέκα μόλις μέρες πριν αυτές αποκτήσουν ειδικούς επόπτες, επιφορτισμένους κατ’ επιθυμία της ΕΕ με την επιτήρηση χορήγηση μεγάλων δανείων (και σε ΜΜΕ).

monkeys

Εύλογα ερωτήματα και απορίες δεν προκαλεί μόνο σε μένα αυτή η υπόθεση. Να πώς προσεγγίζει την ιστορία του δανείου – μαμούθ στο MEGA η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung, Κριστιάνε Σλότσερ*:

«Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κινούνται, όπως και το κράτος, στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Τα έσοδα από καταχωρήσεις είναι τόσο πενιχρά όσο και η οικονομική κατάσταση ενώ ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οίκοι είναι καταχρεωμένοι. Οι επιφανέστεροι εξ αυτών είναι στενά συνδεδεμένοι με την πολιτική και την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες τους πλούτισαν ως εφοπλιστές ή εργολάβοι οικοδομών».

Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, «στις 16 Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν ειδικούς επόπτες. Αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι κατ’ επιθυμία της ΕΕ να επιτηρούν τη χορήγηση μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικούς πελάτες: συγγενείς μετόχων, ελληνικά κόμματα ή και μέσα ενημέρωσης. Πριν την άφιξη των εποπτών, μία γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση καλύφθηκε γρήγορα με ένα δάνειο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: πρόκειται για το Mega, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό».

* με πληροφορίες από τη Deutsche Welle.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: