A Space Odyssey ή η Οδύσσεια ενός κόμματος

Όταν, ως παλαιός εδραιωμένος κοινοβουλευτικός, με την ιστορική απόφαση συμμετοχής σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε περίοδο κρίσης αναλαμβάνεις ρίσκο μεγέθους ισοδύναμου σε περίπτωση αποτυχίας με τον πολιτικό σου αφανισμό και την οριστική συντριβή του χώρου που εκπροσωπείς, είσαι καταδικασμένος να επιτύχεις.

Για να συμβεί αυτό το -ούτως ή άλλως- εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα πρέπει να είσαι από καιρό έτοιμος και καλά προετοιμασμένος, να διαθέτεις σχέδιο, πυγμή και άποψη. Να λειτουργείς σε μια τέτοια, αντίθετη με την ιδεολογία και το πρόγραμμά σου, κυβέρνηση τουλάχιστον ως η ελεγκτική και προωθητική δύναμη, να καταβάλεις συνεχείς προσπάθειες ώστε να κατανοήσει ο κόσμος πως επιβλέπεις εκ μέρους του το τι γίνεται εκεί μέσα και παρεμβαίνεις στα κακώς κείμενα, ότι είσαι μαζί του – ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που αδίκως πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών: ότι περιορίζεσαι στον “βρώμικο” ρόλο του καλού μπάτσου.

ceb2cebfcf85ceb4cebfcf8dcf81ceb7cf82-2
Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αποτελεί η εσωκομματική ηρεμία. Το μόνο μέτωπο πρέπει να είναι τα προβλήματα της χώρας, αυτά που έχεις μπροστά σου. Τα ψυχικά αποθέματα εκεί χρειάζεται να ξοδεύονται και όχι στο κρυφτούλι με διάφορους γυρολόγους τυχοδιώκτες της πολιτικής με μηδενικό κοινοβουλευτικό ήθος που βρήκαν καταφύγιο στο κόμμα σου. Για ποιο λόγο συντηρείται ένα δεύτερο μέτωπο, εσωκομματικό, στα μετόπισθεν; Όταν κάποιος “πολυμήχανος” σε δουλεύει μπροστά στα μούτρα σου, σε εξαπατά και σε χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή (ό,τι έκανε και στο προηγούμενο κόμμα του, όπως θα κάνει και στο επόμενο, ομνύοντας στον πλουραλισμό και την υποτιθέμενη διαφορετική άποψη αλλά βάλλοντας στοχευμένα και ευθέως για τους δικούς του λόγους κατά της εκάστοτε ηγεσίας), φροντίζεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα πριν διογκωθεί.

Αν ήταν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος αερόστατο που έχανε ύψος, το πρώτο που θα έκανε, θα ήταν να πετάξει τη σαβούρα. Το δεύτερο, να ενισχύσει την αεροσταστική σφαίρα, το μπαλόνι, με ζεστό αέρα, ήλιο ή φωταέριο. Κοινώς, αποπέμπεις έστω με καθυστέρηση 6 μηνών το ξένο σώμα από την κ/ο, ώστε να μιλάει πλέον εξ ονόματός του και όχι ως εκπρόσωπος όλου του κόμματος, πατάς γκάζι αξιοποιώντας τους καλύτερους και επικοινωνείς το πρόγραμμα, τις πρωτοβουλίες και το ρόλο σου στην κυβέρνηση (αφού πρώτα τον παίξεις σωστά). Για να συνεχιστεί η πτήση και να αποφευχθεί η πτώση.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: