Ντόριαν Γκρέυ – Η τέχνη της ζωής, μια υποκειμενική εμπειρία

[L: Στον Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Ουάιλντ η αναζήτηση “νέων εντυπώσεων” και “εξαίσιων παθών” μετατοπίζεται από τη σφαίρα της τέχνης στη σφαίρα της ίδιας της ζωής και μάλιστα τόσο αποφασιστικά, ώστε η τέχνη να παίζει δευτερεύοντα ρόλο]

————

dorian1

Ο Λόρδος Χάρρυ στον Ντόριαν Γκρέυ:

…….Όταν τα νιάτα σας θα έχουν φύγει, θα έχουν πάρει μαζί τους και την ομορφιά σας και τότε θα ανακαλύψετε ξαφνικά πως δεν σας απόμειναν περιθώρια θριάμβων ή θα είσαστε υποχρεωμένος να ικανοποιείστε μ’ εκείνους τους ασήμαντους θριάμβους, που η ανάμνηση του παρελθόντος σας θα τους κάνει να φαίνονται ακόμα πιο πικροί κι από ήττες. 

Ο κάθε μήνας που περνάει, σας φέρνει κοντύτερα σε κάτι φοβερό. Ο χρόνος σας ζηλεύει και πολεμάει τα κρίνα και τα τριαντάφυλλα της νιότης σας. Θα καταντήσετε χλωμός, με  μάγουλα βαθουλωμένα και σβησμένα μάτια. Θα υποφέρετε τρομερά…. Α! ζήσετε τα νιάτα σας τώρα που τα ‘χετε. Μη σκορπάτε το χρυσάφι των ημερών σας, δίνοντας πίστη στα λεγόμενα ανιαρών ανθρώπων, προσπαθώντας να βελτιώσετε τη θέση των απελπισμένων, πετώντας τη ζωή σας στους αμαθείς, τους κοινούς και τους χυδαίους. Πρόκειται για αρρωστημένους στόχους, για ψεύτικα ιδανικά του καιρού μας. Ζήστε! Ζήστε τη θαυμαστή ζωή που έχετε μέσα σας! Μην αφήνετε να χαθεί κάτι που σας ανήκει. Αντίθετα, αναζητήστε διαρκώς καινούργιες συγκινήσεις. Μη φοβάστε τίποτα…

Ένα νέο Ηδονισμό – να τι χρειάζεται ο αιώνας μας. Εσείς θα μπορούσατε να είστε το ορατό του σύμβολο. Με την προσωπικότητα που διαθέτετε, δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για σας. Ο κόσμος σας ανήκει για ένα διάστημα……

http://www.victorianweb.org/authors/wilde/dawson15.html

 

 

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

2 responses to “Ντόριαν Γκρέυ – Η τέχνη της ζωής, μια υποκειμενική εμπειρία”

 1. Basil says :

  Δεν είπε μόνο αυτά…

  “Τίποτα δεν μπορεί να γιατρέψει την ψυχή εκτός από τις αισθήσεις, όπως ακριβώς τίποτα δεν μπορεί να γιατρέψει τις αισθήσεις εκτός απο την ψυχή.

  Η ζωή έχει πάντα παπαρούνες στα χέρια της.

  Στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από ένα είδος ύπουλου μολυσματικού ορθολογισμού κι ανακαλύπτουν πλέον πολύ αργά, πως τα μόνα πράγματα που γι αυτά δεν μετανοεί κανείς είναι τα σφάλματα του.

  Εκείνοι που βρίσκουν άσχημα νοήματα σε όμορφα πράγματα είναι διεφθαρμένοι χωρίς να είναι θελκτικοί. Αυτό είναι σφάλμα.
  Εκείνοι που βρίσκουν όμορφα νοήματα σε όμορφα πράγματα είναι οι καλιεργημένοι. Γι αυτούς υπάρχει ελπίδα.

  Κάθε τέχνη είναι ταυτόχρονα επιφάνεια και σύμβολο. Αυτοί που πάνε να εισδύσουν κάτω από την επιφάνεια το κάνουν με προσωπική τους ευθύνη.
  Στην πραγματικότητα η τέχνη καθρεφτίζει τον θεατή κι όχι τη ζωή.
  Κάθε τέχνη είναι εντελώς άχρηστη.

  Η αξία μιας ιδέας δεν έχει καμιά σχέση με την ειλικρίνεια εκείνου που την εκφράζει … όσο ποιό ανειλικρινής είναι, τόσο η ιδέα του θα έχει καθαρά πνευματική ποιότητα, γιατί σ αυτή την περίπτωση δεν θα την χρωματίσει ούτε με τις επιθυμίες του, ούτε με τους πόθους του, ούτε με τις προκαταλήψεις του.

  Μονάχα οι διανοητικά εκμηδενισμένοι πασχίζουν να πείσουν τους άλλους.

  Κάθε επίδραση είναι ανήθικη. Ανήθικη από επιστημονική άποψη. Γιατί να επηρεάζω έναν άνθρωπο σημαίνει να του δίνω τη δική μου ψυχή. Δεν σκέφτεται πια με τον φυσικό του τρόπο ούτε φλογίζεται από τα δικά του πάθη.

  Το σώμα κάνει ένα αμάρτημα και ξοφλάει, γιατί η πράξη είναι ένας τρόπος κάθαρσης.

  Ο μόνος τρόπος να απαλλαγείς απο έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις σ αυτόν.

  Αυτοί που είναι πιστοί ξέρουν μονάχα τη φτηνή πλευρά του έρωτα. Οι άπιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ερωτικές τραγωδίες.

  Η πίστη είναι η λήθαργος από συνήθεια ή η έλειψη φαντασίας. Η πίστη είναι για το συναίσθημα ότι είναι και η συνέπεια για το πνεύμα – ομολογία αποτυχίας και τίποτα άλλο.

  Μονάχα οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εμφάνιση. Το πραγματικό μυστήριο του κόσμου είναι το ορατό, όχι το αόρατο…

  Λατρέυω τις απλές απολάυσεις. Είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους πολυσύνθετους ανθρώπους.

  Μπορώ να συμπάσχω με οτιδήποτε εκτός από τη δυστιχία. Η δυστιχία με αφήνει αδιάφορο, είναι υπερβολικά άσκημη, υπερβολικά αποκρουστική, υπερβολικά δυσάρεστη. Υπάρχει κάτι το τρομερά νοσηρό με τον τρόπο που συμπάσχουν οι άνθρωποι με τον πόνο. Θε έπρεπε να συγκινείται κανείς απο το χρώμα, την ομορφιά, τη χαρά της ζωής. Οσο λιγότερο ανασκαλεύουμε τις πληγές της ζωής τόσο το καλύτερο.

  Η ανθρωπότητα παίρνει πολύ σοβαρά τον εαυτό της. … Αν ο άνθρωπος των σπήλαιων ήξερε να γελάει, η ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική.

  Ζούμε σε μια εποχή όπου τα άχρηστα πράγματα είναι για μας τα μόνα αναγκαία.

  Ζούμε σε μια εποχή που διαβάζει υπερβολικά για να γίνει σοφή και σκέφτεται τόσο πολύ για να είναι όμορφη.

  Μα η ομορφιά η πραγματική ομορφιά τελειώνει εκεί που αρχίζει η πνευματική φυσιογνωμία.

  Η ομορφιά είναι μια μορφή μεγαλοφυίας. Είναι στην πραγματικότητα πολύ ανώτερη από τη μεγαλοφυία γιατί δεν χρειάζεται εξήγηση.

  Οι άντρες παντρεύονται από κούραση, οι γυναίκες από περιέργεια. Και οι δύο απογοητεύονται.

  Μια γυναίκα ξαναπαντρεύεται γιατί απεχθάνοταν τον πρώτο της άντρα. Ένας άντρας ξαναπαντρεύεται γιατί λάτρευε την πρώτη του γυναίκα. Οι γυναίκες δοκιμάζουν την τύχη τους, οι άντρες διακινδυνεύουν την δική τους.

  Ένας άντρας μπορεί να είναι ευτιχισμένος με οπoιαδήποτε γυναίκα αρκεί να μην την αγαπάει.

  Δεν ύπάρχει γυναίκα που να είναι μεγαλοφυία. Οι γυναίκες είναι ένα φύλο διακοσμητικό. Δεν έχουν ποτέ τους να πουν τίποτα, το λένε όμως χαριτωμένα. Οι γυναίκες ενσαρκώνουν τον θρίαμβο της ύλης επί του πεύματος, ακριβώς όπως οι άντρες ενσαρκώνουν τον θρίαμβο του πνεύματος επί της ηθικής.

  Μου αρέσουν οι άντρες που έχουν μέλλον και οι γυναίκες που έχουν παρελθόν.

  Οι μέρες μας είναι μετρημένες κ δεν έχουμε χρόνο να σηκώνουμε το βάρος των σφαλμάτων του άλλου.

  Όλα τα εγκλήματα είναι χυδαία, όπως και κάθε χυδαιότητα είναι έγκλημα.

  Τα βιβλία που ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα είναι βιβλία που δείχνουν στον κόσμο τις ίδιες του τις ντροπές.

  Πάντοτε μπορεί κανείς να φέρνεται με καλοσύνη σε ανθρώπους που του είναι αδιάφοροι.

  Οι άνθρωποι που πάβουν να είναι εγωιστές γίνονται άχρωμοι και άοσμοι.

  Λένε πως το πάθος κάνει τη σκέψη να στριφογυρίζει σε έναν φαύλο κύκλο.

  Τι σημασία έχει πόσος χρόνος πέρασε. Μονάχα οι ρηχοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από χρόνια για να απαλαγούν από μια συγκίνηση. Ένας άνθρωπος που έχει αυτοκυριαρχία ξεμπερδεύει με τον πόνο το ίδιο εύκολα, όσο εύκολα μπορεί κι ανακαλύπτει μια καινούργια απόλαυση. Δεν θέλω να αφεθώ στο έλεος των συγκινήσεων μου. Θέλω να τις χρησιμοποιώ, να τις χαίρομαι και να τις κυριαρχώ.

  Το πάθος που μας τυρανάει δυνατότερα από κάθε άλλο είναι εκείνο που το δεχτήκαμε ξεγελόντας τον εαυτό μας σχετικά με την προέλευση του.

  Μόναχα τα ιερά αξίζουν το άγγιγμά μας.”

  Άλλα του είπε, άλλα κατάλαβε, άλλα έκανε. Γιατί απλά ήταν απο την αρχή άλλος άνθρωπος. Όπως κι ο καθένας μας άλλωστε. Κάποιοι από μας είναι τρομακτικά ειλικρινής και μένουν – ακατανόητοι – τρομακτικά μόνοι. Ας είναι ο κυνισμός μας η μοναδική μας προστασία. Εκεί κρύβουμε την ευαισθησία μας, την αδυναμία μας και την εύθραυστη ψυχή μας. Μα ποιός έλκεται από καλόηχες, αρμονικές ψυχές; Ας είναι χαλαρή και καμιά σούστα. Αν εσείς πάλι προτιμάτε τη λήθη ή κάποιο Sanatorium να σας προτήνουμε εμείς που έχουμε εμπειρία και με τα δυό.
  Καλός κι ο Nietzsche, καλός κι ο Jung.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: