Πώς βλέπουν οι ευρωπαίοι τον Τσίπρα (αποκλειστικό έγγραφο κοινοτικής πρεσβείας)

Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, έλαβε χώρα (Σ.Σ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία) στις 27 Νοεμβρίου πρόγευμα εργασίας του προέδρου του μεγαλύτερου αντιπολιτευτικού μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ.

Tsipras_Pied_Piper-300x256

Στα χέρια μας, έχουμε κατ’ αποκλειστικότητα, το σχετικό report πρέσβη κράτους-μέλους προς τις κυβερνητικές αρχές της χώρας του, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση. Είναι πολύ ενδιαφέρων ο εν λόγω σχολιασμός, διότι μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε μέσω του υπηρεσιακού αυτού εγγράφου τον τρόπο, με τον οποίο βλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συνοδευόμενος από πληθώρα συμβούλων, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σε ακόμη μια (μη δημόσια)  συνάντηση ως κομμουνιστικής κοπής αντιπολιτευόμενος πολιτικός επιβεβαιώνοντας την κατ’ επίφαση φιλοευρωπαϊκή, αλλά ξεκάθαρα αντιμνημονιακή του στάση.

Στο ερώτημα με ποια συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, παρέμεινε εντελώς ασαφής (την απάντηση στην ερώτηση, αν τουλάχιστον θα στήριζε κάποια μέτρα από το πρόσφατα ψηφισθέν πακέτο, την απέφυγε με τρόπο, όπως και την απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας).

Αντιθέτως, διατράνωσε την σαφή απόρριψη των ιδιωτικοποιήσεων (για ποιο λόγο, είπε, αφού εκτιμάται ότι θα αποφέρουν μόνο λίγα δις ευρώ ή το πολύ 1,2 του ΑΕΠ). (…)  

Για τον μικρότερο κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τη ΔΗΜΑΡ, ο Τσίπρας εκφράστηκε με πολύ σκληρά λόγια: Το γεγονός ότι ένα αριστερό κόμμα στηρίζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες οδηγούν την Ελλάδα στην «λατινοαμερικανοποίησή» της (παρέπεμψε στη Χιλή του Πινοσέτ), είναι εντελώς «βάρβαρο» (sic).

Με δεδομένο ότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει δημοσκοπικά την πρώτη θέση (βλ. συνημμένα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων), είναι πολύ πιθανόν, ο κ. Τσίπρας να αποτελέσει τον επόμενο πρωθυπουργό. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, ποιες δυνάμεις μέσα στο συνασπισμό κομμάτων, του οποίου ηγείται, θα επιβάλλουν τη γραμμή τους. Φαίνεται ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μεγάλες τριβές. Το προγραμματισμένο για την άνοιξη συνέδριο του κόμματος αναμένεται να δώσει τις σχετικές απαντήσεις.

Επίσης είναι σαφές, ότι η ανάληψη ευθυνών αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πιο πραγματιστικούς τόνους τον κ. Τσίπρα, ή και σε αλλαγή στάσης. Υπό αυτή την οπτική, θυμίζουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ», χωρίς ποτέ να το εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς προσδοκούν πολλοί ψηφοφόροι στρεφόμενοι στο εν λόγω κόμμα.

 Στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, επικρατήσει ο Τσίπρας, θα  έχει συντελέσει στη νίκη του η μετακίνηση μεγάλου αριθμού διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων των δύο «παλαιών» κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας ελπίσουμε, εντούτοις, ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν σύντομα, όχι τουλάχιστον προτού τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα αρχίσουν να επιδρούν θετικά στην οικονομία (Τέλη του 2013; Αρχές του 2014;)  Υπό το σημερινό κλίμα απόγνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοείται ιδιαίτερα.

Μια οβιδιακή μεταμόρφωση του Τσίπρα δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί, όσοι όμως τον γνωρίζουν καλά, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εύκολα, εξαιτίας της στιβαρής του ιδεολογικής αποσκευής. 

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

2 responses to “Πώς βλέπουν οι ευρωπαίοι τον Τσίπρα (αποκλειστικό έγγραφο κοινοτικής πρεσβείας)”

  1. boheme says :

    η εξουσία είναι η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει κάθε κόμμα σε πασόκ

    • derlandstreicher says :

      Το 99% των ελλήνων είναι ΠΑΣΟΚ και Ολυμπιακός Πειραιώς, το ξέρουν – δεν το ξέρουν. Και ο Τσίπρας. Κι ας δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΟ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: