Κουρελόχαρτο η σκοταδιστική εγκύκλιος περί αναστολής διαδικασιών χορήγησης ιθαγένειας

Σοκ και δέος την προηγούμενη Παρασκευή: Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, αποφάσισε και διέταξε μονομερώς, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, την αναστολή κάθε διαδικασίας για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.
 
child_iraq
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη “εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την οποία, σύμφωνα με τις απαράδεκτες διαρροές του ΣτΕ (βλ. παλαιότερα κείμενα του Landstreicher στο τέλος του σημερινού σχολίου), κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του νόμου Ραγκούση. Με την εν λόγω σκανδαλώδη εγκύκλιο προς τους Δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μη δέχονται νέα αιτήματα, να μην εξετάζουν τους φακέλους και να μην ορκίζουν αλλοδαπούς που ζητούν ή έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την εντολή του πρωθυπουργού προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει «εντός μιας εβδομάδας» από τη γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ιθαγένεια. Η σκοταδιστική εγκύκλιος αφορά την αναστολή των διαδικασιών απόδοσης ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα και αφορά περίπου 300 περιπτώσεις.

 
«Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια είναι παράνομη και υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας», αναφέρεται σε σχόλιο που αναρτήθηκε στο twitter του ΠΑΣΟΚ. Αμεση απόσυρση της «απαράδεκτης», όπως τη χαρακτηρίζει, εγκυκλίου ζητά με ανακοίνωσή της και η ΔΗΜΑΡ. «Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου», υπογραμμίζεται. «Δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου για την ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου».

Οι επικρίσεις που δέχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έβαλαν φρένο στους σχεδιασμούς αυτούς, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σε διαβούλευση με τους εταίρους πριν από την προώθηση των όποιων αλλαγών.
 
Το θέμα “σήκωσε¨και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης. Σε απόφασή του αναφέρει πως θα συνεχιστούν να εφαρμόζονται κανονικά οι ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί ιθαγένειας και να εξετάζονται αιτήματα για χορήγηση.
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός όλων απέναντι στις αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες όμως αναπτύσσουν τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους», σημείωσε με νόημα ο καλός δήμαρχος σε σχετική επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, με την οποία τον ενημερώνει για τη μη τήρηση των οδηγιών της εγκυκλίου.
 
Οι προσωπικές ιδιοτροπίες του Σαμαρά με τους μετανάστες, επαναλαμβάνω σε κάθε τόνο, δεν θα περάσουν. Στο δικό μας κεφάλι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Σε συνθήκες κρίσης, οφείλει ο/η καθένας/μια να επιδείξει ετοιμότητα και εγρήγορση ενόψει συνεχών συγκρούσεων με το σκότος και την οπισθοδρόμηση.
 
βλ. εδώ, μαζεμένα, τα παλαιότερα κείμενά μας για την ιθαγένεια:
Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: