Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατά του νεοναζισμού: Το αποκορύφωμα του μικροπολιτικού οπορτουνισμού

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να μας ξανασώσει. Αυτή τη φορά από τη Χρυσή Αυγή. Απλά και πρόχειρα, χωρίς καμιά απολύτως προπαρασκευή και συντονισμό με φορείς, πρωτοβουλίες, θεσμικά όργανα και λοιπά δημοκρατικά κόμματα, out of the blue, είπε να τη βγει λιγάκι εξ αριστερών ο Βενιζέλος. Έτσι, μιλώντας στην κεντρική οργανωτική επιτροπή του συντακτικού συνεδρίου του κόμματός του, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ “πέταξε” την εξυπνάδα του:

steve_grimmett

“(…) θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής, κοινωνικής, ξενοφοβικής βίας κατά του νεοναζισμού, πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα”.

Πολλά μπορούμε να γράψουμε – και το έχουμε πράξει επανειλημμένως – για τη φασιστική νοοτροπία και πρακτική διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, σε θέματα δικαιωμάτων, ελευθεριών, ασύλου, μετανάστευσης, καταστολής, εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας. Ο Χρυσοχοΐδης, για να θυμηθούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίλεκτο στέλεχος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, μέχρι πριν από λίγους μήνες Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε προεκλογική καμπάνια στα όρια της ξενοφοβικής υστερίας, διαπομπεύοντας άρρωστες οροθετικές γυναίκες, ανοίγοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης, στήνοντας ασφαλίτες σε κάθε γωνιά της Αθήνας, εκκαθαρίζοντας από αλλοδαπά “μιάσματα” ολόκληρες περιοχές, επιτρέποντας στα τάγματα εφόδου να αλωνίζουν στο κέντρο της πόλης, ανταγωνιζόμενος σε ακροδεξιό λόγο τη συμμορία που τώρα ανακάλυψαν στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι “αντισυνταγματική, φιλοχουντική και προκλητική”.

Η προσωπική πρωτοβουλία του Βενιζέλου δεν αντέχει σε κριτική. Συνιστά ακόμη ένα δείγμα μικροπολιτικού οπορτουνισμού και αμετροέπειας ενός πολιτικού που ηγείται ενός κόμματος, το οποίο με τη ανεκτική του στάση απέναντι στην ακροδεξιά, το λαϊκίστικο δημόσιο λόγο, αλλά και τις φασιστικού και ρατσιστικού πνεύματος πολιτικές επιλογές του, όσο καιρό κυβερνούσε, συνέβαλε τα μέγιστα για την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής, από συμμορία που επί δεκαετίες ήταν, σε τρίτη, δημοσκοπικά, δύναμη.

Στην ουσία, η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, είναι μια τρύπα στο νερό. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενδυναμώσει και να ηρωοποιήσει τα διωκόμενα από το “σύστημα” άκρα. Ο ελληνικός νόμος περί κομμάτων είναι ατελής, καθώς δεν περιλαμβάνει ρύθμιση κατάργησης κομμάτων που παραβιάζουν το Σύνταγμα. Αυτό φυσικά ο συνταγματολόγος Βενιζέλος δεν είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει, αλλά το παρακάμπτει στο βωμό της μικροπολιτικής. Ο Άρειος Πάγος έπρεπε να είχε φράξει το δρόμο στους ναζί όταν ήταν ακόμη μια μικρή συμμορία με πλούσιο ποινικό μητρώο. Εκτός κοινοβουλίου μπορεί πλέον να τους θέσει μόνο το εκλογικό σώμα και όχι ο Βενιζέλος.

Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Χ.Α γίνεται με την πολιτική της απομόνωση, το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών θεσμών και κομμάτων. Από την ίδια τη δημοκρατία. Ας λειτουργήσουν καταρχάς ορθά οι εισαγγελικές αρχές, η αστυνομία, το ΕΣΡ, ας εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής και έπειτα το ξανασυζητάμε.

Έγραφα σε εντελώς ανύποπτο χρόνο: Η είσοδος των ναζιστών στο κοινοβούλιο είναι μείζον ζήτημα. Και θα εισέλθουν, διότι οι διαμαρτυρόμενοι, πρώην πελάτες του δικομματισμού, αψήφιστα και τιμωρητικά, θα τους καταστήσουν την έκπληξη των εκλογών. Πιθανολογώ τεράστια ποσοστά που δεν καταγράφονται ακόμη. Ένα αντιφασιστικό, δημοκρατικό μέτωπο συνιστά για μένα το διακύβευμα. Ένα αναγκαίο “Απέναντι”.

——–

βλ. επίσης: “Μπορεί ένα κόμμα που παραβιάζει το Σύνταγμα να τεθεί εκτός νόμου“; https://derlandstreicher.wordpress.com/2012/09/12

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: