Το δώρο του αλβανού πρωθυπουργού στους “ελληνόψυχους”

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Μπερίσα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας του προέβη στην εξής δήλωση:

Τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο και από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Όλοι εμείς οι αντιπρόσωποι των περιοχών με αλβανικούς εθνικούς πληθυσμούς δημιουργούμε αυτό για το οποίο οι μάρτυρές μας πολέμησαν επί έναν αιώνα. Ένα αλβανικό έθνος ενωμένο στη γή του“.

Οι δηλώσεις αυτές από τόσο επίσημα χείλη, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Αθήνα και οδήγησαν στη ματαίωση του χθεσινού προγραμματισμένου ταξιδιού του έλληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα. Χωρίς να ξεχνάμε αντίστοιχες δηλώσεις και θέσεις ελλήνων κορυφαίων αξιωματούχων στη νεότερη ιστορία, οι εδαφικές διεκδικήσεις που εκφράζει η θέση του Μπερίσα, είναι έξω από κάθε έννοια συνεργασίας στα Βαλκάνια, υποσκάπτει την ειρηνική συνύπαρξη του αλβανικού με τον ελληνικό λαό και τροφοδοτεί τον ακραίο εθνικισμό. Διατυπώνεται δε, σε μια περίοδο, λαμβανομένης της ραγδαίας ανόδου του εγχώριου φασισμού – εθνικισμού, κατά την οποία η αναμόχλευση των παθών λειτουργεί εμπρηστικά και δύναται να αποσταθεροποιήσει τις πολύπαθες και εύθραυστες, ούτως ή άλλως σχέσεις ελλήνων-αλβανών σε όλα τα επίπεδα.

 Η ιδεολογία του εθνικισμού αποσκοπεί στη διέγερση του μίσους των λαών ή των εθνοτήτων ενάντια σε άλλους λαούς ή έθνη. Ο εθνικισμός βασίζεται και προσπαθεί να στερεώσει μέσα στην κοινωνία την αντίληψη της ανωτερότητας και της κυριαρχίας του ενός έθνους ή κράτους πάνω στα άλλα.Όλοι οι εθνικισμοί ονειρεύονται ένα μεγαλείο που χάθηκε ή μέλλεται να υπάρξει. Ο εθνικισμός στα Βαλκάνια δεν είναι άγνωστος. Η ύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων και λαών σε μια περιοχή, στην οποία ήταν ενεργός ιστορικά ο ξένος παράγοντας, οδήγησε στην ανάπτυξη του εθνικισμού ως επιθετική πολιτική ιδιαίτερα κατά την περίοδο της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου τα διάφορα “κομιτάτα” βάφτιζαν στην κολυμβήθρα και στο αίμα τους λαούς της περιοχής προκειμένου να γίνουν “ομοεθνείς” τους. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο αλυτρωτισμός: Η προβολή “προαιώνιων” αιτημάτων και οραμάτων για “Μεγάλη Αλβανία”, “Μεγάλη Μακεδονία”, “Κόκκινη Μηλιά” κοκ. Όσο πιο “μικρός” και “υποβασταζόμενος” είναι ο εθνικισμός τόσο μεγαλύτερα “όνειρα” προβάλλει.

 Η εμπειρία και η Ιστορία διδάσκουν ότι σε συνθήκες ανεξέλεγκτης κρίσης ο εθνικισμός είναι ο πιο επίφοβος. Οι επικίνδυνες δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού δίνουν τροφή στον ελληνικό ακροδεξιό λαϊκισμό για την εδραίωση και εξάπλωση των μισαλλόδοξων κηρυγμάτων του. Εκμεταλλευόμενοι και αναπαράγοντας τον γειτονικό εθνικισμό οι ντόπιοι εθνικιστές, με εύπεπτες απλουστευτικές λύσεις, διευκολύνονται στη στοχοποήση του ξένου και του διαφορετικού και “νομιμοποιούνται” να ορέγονται δυναμικές λύσεις, “απαντήσεις” και προβοκάτσιες.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: