Μετά το Eurogroup: Ποια Ελλάδα θέλουμε; Με ποιο σχέδιο;

Οι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν επί της αρχής στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα και σε σταδιακή απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, τη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου προγράμματος στήριξης, αλλά και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Ο νέος στόχος που ετέθη για το ελληνικό χρέος είναι να διαμορφωθεί στο 124 % μέχρι το 2020 και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110 % του ΑΕΠ.

Βάση της συμφωνίας, η επόμενη δόση συνολικού ύψους 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί τμηματικά: το Δεκέμβριο -μετά τη σχετική έγκριση των κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης και την επαναγορά ομολόγων- θα διατεθούν καταρχήν 34,4 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013 και εφόσον εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί.

Συμπέρασμα: Παρά τις εγχώριες επικρίσεις που πολλές φορές άγγιξαν τα όρια της υστερίας, όταν ένα κρίσιμο ζήτημα φτάνει στο “παραπέντε”, η Ευρώπη βρίσκει λύσεις και λαμβάνει αποφάσεις. Για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν, είναι εξαιρετικά αβέβαιο το αν επαρκεί η συμφωνία των Βρυξελλών. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί “κούρεμα”, το οποίο αν αποφασιστεί, θα συμβεί μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Η Ελλάδα έλαβε μια ανάσα, κέρδισε χρόνο και χρήμα για την οικονομία της και την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών της, πέρασε τη στροφή και τώρα τίθεται το ερώτημα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετικά με το “ποια Ελλάδα θέλουμε”, ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί. Τα μνημόνια υποκαθιστούσαν μέχρι χθες το αναγκαίο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα είναι η Ελλάδα σε δέκα χρόνια, σχέδιο, του οποίου η επεξεργασία και εκπόνηση ασφαλώς πρέπει να αποτελεί δική μας πρωτοβουλία και δημοκρατική νομιμοποίηση και αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση. Ήρθε η ώρα να δούμε το μέλλον πέρα από τη λογική του μνημονίου (όχι ότι θα απαλλαγούμε απ’ αυτό), στη βάση των εκσυγχρονισμού των δομών του κράτους και των αναπτυξιακών μέτρων. Η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου μπορεί υπό προϋποθέσεις (κοινωνική ειρήνη, πολιτική σταθερότητα) να δώσει ξανά μιαν αίσθηση αισιοδοξίας στην κοινωνία, η οποία έχει συνθλιβεί από τα προγράμματα λιτότητας. Από εμάς εξαρτάται πλέον.  

*με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, Spiegel, euobserver.com.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: