Φαντάσου: Σε σώζει η Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, σε πεθαίνει το φορονομοσχέδιο στην Αθήνα

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται απόψε το κρίσιμο Eurogroup, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, προϋπόθεση ασφαλώς για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στην Αθήνα σοκ και δέος προκαλεί το προτεινόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς το απόγευμα του Σαββάτου. Ο πολίτης, αν τυχόν γλυτώσει από τη δαμόκλειο σπάθη της δανειακής σύμβασης, είναι βέβαιο ότι θα εξοντωθεί από τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία δεν κρίνονται μόνο επαχθή και άδικα, αλλά και παράλογα λαμβανομένης της πραγματικής εικόνας της οικονομικής κατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας.

Τι να σχολιάσει κανείς, τι να αναλύσει; Δεν καταλαβαίνουν τίποτα; Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές σε ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα. Καταργείται το έξτρα αφορολόγητο που δικαιούνται σήμερα όσοι έχουν παιδιά. Το επίδομα γάμου ούτως ή άλλως έχει ήδη καταργηθεί, ενώ όποιος έχει δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ φορολογείται κατά 50% παραπάνω. Αν προσθέσουμε την αύξηση των φόρων στους τόκους των καταθέσεων (στο 15%), τους τέσσερις επιπλέον φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στο 2013 και την αύξηση στους συντελεστές του ενιαίου φόρου ακινήτων, το φόρο υπεραξίας (!) 20% στα ακίνητα, τα χαράτσια (κεφαλικός φόρος, έκτακτος υποτίθεται), τις δρομολογούμενες αυξήσεις στη ΔΕΗ κλπ., την κατάργηση των αποδείξεων, τότε συνάγεται ότι το φορολογικό δεν θα είναι ούτε αποτελεσματικό, ούτε δίκαιο. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά και με ποια λεφτά; Με δεδομένο ότι προβλέπει σοβαρές επιβαρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους – τα συνήθη υποζύγια, μισθωτούς και συνταξιούχους – ανοίγει διάπλατα το δρόμο στην παραοικονομία και στην περαιτέρω εξαθλίωση της κοινωνίας.

Γράφεται ότι στο σχέδιο νόμου έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις οι κυβερνητικοί εταίροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ιδιαίτερα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της επιβάρυνσης για όσους έχουν παιδιά. Παρότι (πιστεύουμε ότι) τα έχουμε δει όλα, ευελπιστούμε ότι δεν συναινέσει τουλάχιστον το αριστερό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση σε τόσο καταστροφικές διατάξεις και ότι η ευαισθησία του δεν εξαντλήθηκε προ ολίγων εβδομάδων στα εργασιακά. Το σχέδιο θα φτάσει, μετά από σύντομο κύκλο διαβούλευσης, στους πολιτικούς αρχηγούς. Έστω εκεί, την τελευταία στιγμή πρέπει να μπλοκαριστεί και να γραφτεί από την αρχή.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

2 responses to “Φαντάσου: Σε σώζει η Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, σε πεθαίνει το φορονομοσχέδιο στην Αθήνα”

 1. boheme says :

 2. Εμμανουήλ Γεωργουδάκης says :

  Να αναδακρυώσεις και να πεις Ρωτόκριτε καημένε
  τα σου ‘ταξα ελησμόνησα τα ‘θελες μπλιό δεν έναι
  Και κάθε μήνα μια φορά μέσα στην κάμαρα σου
  Λόγιαζε τα ‘παθα για σε να με πονεί η καρδιά σου
  […]
  Κι ας τάξω ο κακορίζικος πως δε σ’ είδα ποτέ μου,
  ένα κερί αφτούμενο εκράτου κι έσβησέ μου.

  Αυτά λέει ο Ερωτόκριτος προς την Αρετή.
  Κάθε ομοιότητα με με ψηφοφόρους και κόμματα είναι σαφώς τυχαία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: