Αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup – Don’t panic

Λευκός καπνός δεν βγήκε από το χθεσινοβραδινό Eurogroup. Οι προσδοκίες για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο συγκεκριμένο meeting κορυφής για το ελληνικό χρέος, οι οποίες καλλιεργήθηκαν υπέρ του δέοντος τις τελευταίες ημέρες από το περιβάλλον Σαμαρά, δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι δραματοποιημένοι, ωστόσο, τίτλοι των εφημερίδων και οι εκτός τόπου και χρόνου σημερινές δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, την επομένη της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών, επίσης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Κι αυτό, διότι το θέμα δεν έκλεισε, η διαπραγμάτευση δεν ναυάγησε, όπως γράφεται, αλλά μετατέθηκε η απόφασή της κατά πέντε μέρες, μέχρι το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου. Αυτά συμβαίνουν σε τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Χθες κατέστη προφανής η αντιπαράθεση ΔΝΤ – Γερμανίας γύρω από τα σενάρια που συζητήθηκαν αναφορικά με την Ελλάδα, γεγονός που μπλοκάρει συνακόλουθα προσώρας και την οριστική εκταμίευση της δόσης. 

Τα σενάρια:

– επαναγορά από την Ελλάδα ομολόγων ιδιωτών 40 δισ.

– μείωση επιτοκίων διμερών δανείων που έδωσαν τα κράτη – μέλη στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

– μορατόριουμ 10ετίας στην πληρωμή τόκων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Τα ως άνω σενάρια δεν κρίνονται αρκετά για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Η Λαγκάρντ από την πλευρά του ΔΝΤ πιέζει για βιώσιμη και πραγματική λύση. 

Εκτός της διαφωνίας ΔΝΤ – Γερμανίας, όπως αναφέρουν πηγές της  Deutsche Welle, “δεν προέκυψε συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο Eurogroup εξαιτίας διαστάσεων και μεταξύ των εταίρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καθώς οι λογαριασμοί που έκαναν διάφορες χώρες δεν ταυτίζονταν. Η γερμανική πλευρά φέρεται να επέμεινε στην θέση της να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2014, αρνούμενη να υποχωρήσει στο αίτημα για διευθέτηση του προβλήματος μέχρι το 2016”.

Φημολογείται ότι η ταμπακέρα είναι ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. που ουδείς επιθυμεί να πληρώσει, το οποίο όμως με κάποιον τρόπο θα βρεθεί (όπως και θα γίνει στο τέλος, διότι όσα διακυβεύονται κοστολογούνται στο πολλαπλάσιο).

Η εκτίμησή μας είναι ότι εφόσον η πολιτική απόφαση παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και (επομένως) εκταμίευσης της δόσης έχει ληφθεί, το οικονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δανειστών μας θα έχει αίσιο τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες. Τούτη η άποψη ενισχύεται από “φρέσκο” τηλεγράφημα του Reuters (σήμερα στις 11.35 π.μ).

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες παρόντων, η καγκελάριος Μέρκελ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας στην κοινοβουλευτική της ομάδα, στο Μπούντεσταγκ. Βάσει του σχεδίου, η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη με ένα συνδυασμό “μείωσης των επιτοκίων και αύξησης των πόρων του μηχανισμού στήριξης”. Μ’ αυτόν τον τρόπο -το σκεπτικό της Μέρκελ, η οποία προφανώς επιχειρεί σύγκλιση με όσους χθες βράδυ διαφωνούσε- “το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί ως το 2016. Η αύξηση των εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης πρέπει να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμβάλει τα αναλογούντα. Παράλληλα, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας θα μπορούσαν να μειωθούν”.  

Αναμένοντας εν μέσω διπλωματικού πυρετού το Eurogroup της Δευτέρας, προσβλέπουμε σε συμφωνία – βιώσιμη λύση. Υπό τη σκιά και της υποβάθμισης της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης, το Βερολίνο οφείλει να συναριθμήσει τις εξελίξεις και να ανοίξει επιτέλους το δρόμο για μια βιώσιμη λύση, η οποία θα είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δράματα και λαϊκισμοί δεν χρειάζονται, ψυχραιμία και εγρήγορση.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: