Εξορθολογισμός. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Η χθεσινή ημέρα αποκάλυψε την ποιότητα του πολιτικού συστήματος: Πόλωση στο όριο της υστερίας, αποπροσανατολισμός από τα μείζονα μέσω τακτικισμών, πλήρης ένδεια επιχειρημάτων και λαϊκισμός που ισοδυναμεί με άρνηση της πραγματικότητας.

Στο δια ταύτα: Ο άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες αποτρέπεται. Η προϋπόθεση για την εκταμίευση της καθυστερούμενης και αναγκαίας δόσης εκπληρώθηκε. Χωρίς το πακέτο μέτρων, το δημόσιο δεν θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα προχωρούσε σε de facto στάση πληρωμών, μισθών και συντάξεων. Φυσικά, ουδείς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, διότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, παραμένει στην εντατική και ο κοινωνικός ιστός αποσυντίθεται. Και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος, ότι σε λίγους μήνες δεν θα μας επιβληθεί νέο μνημόνιο. Την έχουμε πια την εμπειρία.

Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους για:

-μείωση του επιτοκίου δανεισμού

-κούρεμα

-αναπτυξιακό σχέδιο και επανεκκίνηση των δημοσίων έργων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στο εσωτερικό χρειάζεται να δοθεί προοπτική ελπίδας και να σφυρηλατηθεί η αίσθηση δικαιοσύνης για την κατανομή των βαρών. Χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό του κράτους:

Δεν γίνεται π.χ. να κόβεται ο μισθός του λέκτορα στα 1068 ευρώ, αντί να κλείνουν ή να συγχωνεύονται τα διάσπαρτα, σχεδόν σε κάθε νομό της χώρας, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν γίνεται οι ένστολοι να χάνουν 300 και 400 ευρώ από τους ήδη πενιχρούς μισθούς τους, αντί να κλείνουν στρατόπεδα.

Για το δημόσιο, ας μη μιλήσουμε καλύτερα. 800.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι επί συνόλου 3.932.000 εργαζομένων σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όταν, ενδεικτικά, στην Αυστρία οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν τους 154.000 χιλιάδες επί συνόλου 3 εκατ. εργαζομένων, και στη Γερμανία των 100.000.000 κατοίκων, το δημόσιο λειτουργεί εύρυθμα με 1, 7 εκατ. υπαλλήλους στον στενό και 2,4 εκατ. υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μάλιστα με τους νεοπροσληφθέντες στις γερμανικές ΔΕΚΟ να μην απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και το εργασιακό τους καθεστώς να είναι το ίδιο με αυτό του ιδιωτικού τομέα.

Κυρίως, ας γίνει μάθημα στην Ελλάδα το εξής: Να μην αντιμετωπίζει τα οικονομικά της με τόση ελαφρότητα. Το έχει κάνει πλειστάκις και το έχει επανειλημμένως πληρώσει ακριβά. Η ιλαροτραγωδία των χθεσινοβραδινών γεγονότων με τους προνομιούχους μόνιμους υπαλλήλους της Βουλής, καταδεικνύει ότι πολλοί δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: