Τρία κείμενα για το underground (αφιέρωμα στο “Landstreicher” 2-4 Nοεμβρίου)

Υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία να οριστεί το underground. Δεν αρκεί να πούμε ότι είναι ένα κίνημα πλατιάς πολιτιστικής απήχησης που αυτοονομάστηκε underground. Είναι περισσότερο η παράδοση της ετερόδοξης σκέψης που κυλάει παράλληλα και υπόγεια σ’ όλη την ιστορία της Δύσης, από την εμφάνιση των προϊστορικών σαμάν (μάγων), την εγκαθίδρυση του νόμου της ιδιοκτησίας, τη μετάβαση στην πατριαρχία και την εφεύρεση της εξουσίας και του πολέμου, μέχρι τις ημέρες μας. Στην τωρινή δυναμική της, αυτή η μεγάλη παράδοση του underground χαρακτηρίζεται από δύο θεμελιώδεις τάσεις: την αναζήτηση μιας παγκόσμιας αλληλλεγύης και τη βραχυκύκλωση των γραμμών εξουσίας, διανομής, παραγωγής και πληροφόρησης των αυταρχικών οργανισμών. Ο Μπόμπ Ντύλαν ήταν εκείνος που τραγουδούσε “κάτι γίνεται κι Εσύ δεν ξέρεις τι. Έτσι, Μίστερ Τζονς;”

Δες επίσης: https://derlandstreicher.wordpress.com/2011/12/05/underground/

Η νεολαία πάντα αναζητούσε καινούριους τρόπους πνευματικής δραστηριότητας και έκφρασης, διαφορετικούς από το ρασιοναλισμό. Αυτή η αναζήτηση, στις αντικειμενικά ευνοϊκές συνθήκες της δεκαετίας του ’60 αποκρυσταλλώθηκε στο underground. Στην Ελλάδα, δεν θα διακινδυνεύσω να πω τι ήταν και τι δεν ήταν γνήσιο underground, πάντα γίνονταν πράγματα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα στο τριήμερο αφιέρωμά μας σε μια έκφανση του underground, τη μουσική. Και το καλύτερο παράδειγμα είναι οι Last Drive, ένα συγκρότημα της απόλυτης πρωτοπορείας, μια μπάντα που έγραψε ιστορία επηρεάζοντας καθοριστικά γενιές και γενιές μέσα στα τριάντα χρόνια της ύπαρξής της. Δεν είναι μόνο ότι εισήγαγαν και επέβαλλαν τον αγγλικό στίχο στην ελληνική σκηνή, ούτε τα πρωτάκουστα στη χώρα κιθαριστικά ριφς, τα σπινταριστά vocals και τις ξέφρενες ταχύτητες. Είναι ότι μπήκαν μπροστά, ήταν οι πρώτοι και αυτό από μόνο του είναι ιστορικό γεγονός, απλά διότι πριν από αυτούς δεν υπήρχε Rock and Roll στην Ελλάδα, ενώ μετά απ’ αυτούς ο δρόμος άνοιξε. Στόχος μας δεν είναι να τους αποδώσουμε τιμές (που οι ίδιοι δεν θέλουν και δεν χρειάζονται) ή να κάνουμε ρετροσπεκτίβα στην λίγο-πολύ γνωστή πορεία τους.

Αυτό που θέλουμε, είναι να καταγραφεί με τα δικά τους λόγια, το πώς περνάς από το πουθενά στο underground, η επιλογή, τα κίνητρα, τα πρώτα βήματα, ώστε να εντοπίσουμε μέσα από προσωπικές μαρτυρίες το υλικό και τις αντικειμενικές συνθήκες που ευνοούν την γέννεση πιονέρων.

Ο Χρήστος (Chris B.I), ιδρυτικό μέλος των Last Drive, δέχθηκε να μοιραστεί μαζί μας αυτή ακριβώς την εμπειρία και να βουτήξει στις αρχές του ’80, αποτυπώνοντας με μοναδική ενάργεια την εικόνα της εποχής και το πέρασμα της παρέας στο underground. ‘Έπιασε” αμέσως αυτό που του ζήτησα και τον ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Το κείμενό του δημοσιεύεται σήμερα στο blog μας.

Το αφιέρωμα στο “πώς περνάς στο underground“, (ακούγεται όπως το “πώς περνάς στην παρανομία”) συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 3/11 με την “ιστορική” καταγραφή του Nofunkydrummer Garagehead, μέλους του συγκροτήματος Frantic Five, παιδικού μου φίλου και συνοδοιπόρου στις μουσικές αναζητήσεις – και όχι μόνο. Ο Nofunkydrummer πηγαίνει 25 χρόνια πίσω και αναπαριστά την ατμόσφαιρα των ’80ς στην επαρχία και τις αντικειμενικές δυσκολίες, τις κακουχίες και τις στερήσεις που συνεπάγεται η επιλογή του να είσαι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Του να είσαι “γκαράζ” σε λάθος τόπο και χρόνο.

Τέλος, την Κυριακή 4/11 ο Landstreicher δίνει τη δική του οπτική πάνω στο θέμα πώς και γιατί επιλέγει κανείς συνειδητά να στρατεύεται στο underground και να ζει μ’ αυτό. Ή αλλιώς: Πώς μια λέξη των Last Drive σε ραδιοφωνική συνέντευξή τους, άλλαξε για πάντα τη ζωή του.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: