Τι Βρυξέλλες, τι Greek-ξέλλες

Έντονο το ελληνικό χρώμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εδώ και μέρες. Η έκρηξη φιλελληνισμού τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τους εκπροσώπους της Ε.Ε και των εταίρων είναι συγκινητική. Δηλώσεις στήριξης επί δηλώσεων, ρεπορτάζ, συναντήσεις τεχνοκρατών, eurogroup επί eurogroup… Εκτιμάται ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων να γίνονται με μουσικό χαλί συρτάκι και καλαματιανό, ο Καραγκούνης θα παραλάβει τη χρυσή μπάλα, την κορυφαία διάκριση των ποδοσφαιριστών αντί του Μέσι, αλλά  και ευρωπαϊκές πόλεις εις ένδειξιν αλληλεγγύης θα μετονομαστούν επί το ελληνικότερον: Γκρηκ-ξέλλες αντί Βρυξέλλες. Καπανδρίτι αντί Μαδρίτη. Μακρακώμη αντί Ρώμη. Μενεμένη αντί Βιέννη. Δωδώνη αντί Βόννη. Βελεστίνο αντί Βερολίνο. Χαϊδάρι αντί Βαϊμάρη. Λιγουριό αντί Μονακό. Kilkis αντί Paris, Ρήνος αντί Τήνος κ.ο.κ.

Όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, η εκταμίευση της δόσης σε δύο –μάξιμουμ- εβδομάδες, είτε με πολιτική απόφαση, είτε με ελαφρώς εξωραϊσμένη την έκθεση της Τρόικα, η Ευρώπη κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον αστερισμό της Ελλάδας. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία τρία χρόνια:

Συνοψίζουμε συνοπτικά (και ενδεικτικά) τη σχετική ειδησεογραφία:

  • Την Τετάρτη 31/10 ξεκινά η τηλεδιάσκεψη των ΥΠ.ΟΙΚ της ευρωζώνης ενόψει του Eurogroup, με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο. Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle «στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχτεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη.
  • Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν τις χώρες της ευρωζώνης να προσφεύγουν σε ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο στο Βερολίνο, δείχνει να είναι τώρα η επικρατέστερη επιλογή, πιθανότατα σε συνάρτηση με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
  • Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, ο επικεφαλής  της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών CDU, Φόλκερ Κάουντερ, δεν αποκλείει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα και μάλιστα θεωρεί πιθανό αυτό το πακέτο να «περάσει» από το Bundestag χωρίς την συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
  • Η 12η Νοεμβρίου παραμένει η ημέρα-κλειδί για την Ελλάδα καθώς στο τακτικό Eurogroup εκείνης της ημέρας αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως επισήμανε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
  • Μέχρι την καθοριστική αυτή ημέρα θα έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ενδεικτικό της δυσκολίας της ελληνικής εξίσωσης, αλλά και της πρόθεσης των εταίρων να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και συνεννόηση γύρω από το ελληνικό ζήτημα, δίνοντας και τις αναγκαίες ανάσες στην κυβέρνηση που πλέον αντιμετωπίζει και έντονο εσωτερικό πρόβλημα. Ο Γιούνκερ κάλεσε σε έκτακτο Eurogroup για το ελληνικό θέμα στις 8 Νοεμβρίου.
  • Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση της τρόικας για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
  • Σύμφωνα με το Reuters, ο γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ Σόιμπλε αναφέρει πως «το κούρεμα είναι μια συζήτηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα των κρατών της ευρωζώνης», αλλά είναι μία επιλογή «ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια ώστε να αγοράσει τα παλαιότερα».
  • Η Ισπανία και η Ιταλία στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισήμαναν από την πλευρά τους τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, και ο ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι, μετά από τη συνάντησή τους.
  • Υπέρ της ταχείας λήψης μιας πολιτικής απόφασης, που θα δίνει στην Ελλάδα την επιμήκυνση του προγράμματος, τάχθηκε και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι.

Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα εκατοντάδες τηλεγραφήματα των πρακτορείων για την Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους, το πήραν ήδη απόφαση ότι θα δώσουν λεφτά, επιμήκυνση, μπορεί να αποδεχθούν και κουρεματάκι. Έτσι τους συμφέρει, έτσι θα πράξουν. Η κυβέρνηση, συμπερασματικά, “κέρδισε” λίγο, ελάχιστο, χρόνο παραπάνω για να συμφωνήσει με την Τρόικα και να λύσει το εσχάτως ανακύψαν εσωτερικό της πρόβλημα. Ο θεός ας τους ΦΩΤΗ-σει.

http://euobserver.com/economic/118023

http://www.zeit.de/wirtschaft/2012-10/griechenland-bundestag

http://www.lemonde.fr/europe/article/2012/10/28/la-grece-doit-encore-mener-150-reformes-selon-un-rapport-provisoire-de-la-troika_1782277_3214.html

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: