Η “λίστα Λαγκάρντ” και η σύλληψη του δημοσιογράφου Βαξεβάνη

Θα μας επιτρέψει ο κύριος Βαξεβάνης, ο μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού Hot Doc, ο οποίος δημοσιοποίησε την περιβόητη “λίστα Λαγκάρντ” με τα 2059 ονόματα ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, να εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που επέλεξε να προβεί σ’ αυτή την κίνηση.

Η λίστα του δημοσιογράφου περιλαμβάνει μόνο ονόματα και ιδιότητες (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) χωρίς να αντιστοιχίζονται τα ποστά που έχουν κατατεθεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται εντυπώσεις, σκιές και συνειρμοί, καθώς “τσουβαλιάζονται”, από τη μία, καραμπινάτοι φοροφυγάδες και, από την άλλη, καταθέτες που σπουδάζουν ή διαθέτουν λογαριασμό στην εν λόγω τράπεζα για ιατρικούς λόγους. Δεν διευκρινίζεται, ουσιαστικά, εάν τα ποσά που αντιστοιχούν στα ονόματα της λίστας (της οποίας η γνησιότητα επίσης χρήζει διερεύνησης) είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και άρα απολύτως νόμιμα ή όχι. Υπό αυτό το πρίσμα, διαπομπεύονται πολίτες αδιακρίτως.

“Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης”, καμιά αντίρρηση. Ωστόσο, έτσι άκριτα όπως έγινε η δημοσιοποίηση της λίστας, μήπως ο κύριος Βαξεβάνης προκειμένου να πουλήσει μερικές εκατοντάδες φύλλα παραπάνω, ρίχνει νερό στο μύλο του λαϊκισμού;

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε λίστας, ως μοχλός πίεσης προς την εξουσία, προκειμένου αυτή να δρά και ουχί να συγκαλύπτει, αφού προηγουμένως είχε διεξαχθεί σχετική ενδελεχής έρευνα εξεύρεσης των φοροφυγάδων και περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο εξωτερικό. Μια έρευνα που ο Βαξεβάνης δεν διεξήγαγε, παρά μόνο “άδειασε” στις σελίδες του περιοδικού του το περιεχόμενο του “χαμένου στικ” – κι εδώ έγκειται η διαφωνία μας.  

Η υπόθεση αναδεικνύει περίτρανα τις δυσλειτουργίες και τα κενά των επισήμων οργάνων και υπηρεσιών του κράτους: Ένα ευνομούμενο κράτος θα α) έπαιρνε τη λίστα β) θα έψαχνε τα στοιχεία γ) θα εντόπιζε τους φοροφυγάδες δ) θα εισέπραττε τους φόρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η λίστα Λαγκάρντ πέρασε από τα χέρια δύο υπουργών Οικονομικών και ενός Διώτη χωρίς ουδείς να ασχοληθεί με τα στοιχεία. Οι κύριοι αυτοί κυκλοφορούν ακόμη εκεί έξω ελεύθεροι και ωραίοι και πουλάνε άποψη. Στην περίπτωση του Βαξεβάνη, ωστόσο, η μεγάλη κινητοποίηση των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών για τη σύλληψή του προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, όπως επίσης και το γεγονός, ότι όταν ο Β. έμαθε ότι τον έχουν εντοπίσει, έστησε και εκείνος την κάμερα για να δραματοποιήσει τη σύλληψή του και κατόπιν τουίταρε ενημερώνοντας για το πού και σε τι κατάσταση βρισκόταν. Σόου την ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Μετά ακολούθησαν: η καταγγελία της σύλληψης από την αντιπολίτευση, η διαμάχη μεταξύ δημοσιογράφων, δημοσιολόγων και λοιπών “παραθυράκηδων” περί του ορθού ή όχι της δημοσιοποίησης έτσι όπως αυτή έγινε, τα κουτσομπολιά για τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα, ο Τράγκας (το όνομά του στη λίστα) σε μονόλογο στη ΝΕΤ προσκεκλημένος του διευθυντή Λιάτσου, η Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με το Βαξεβάνη στην Ευελπίδων προσφέροντας αντιμνημονιακή στήριξη, τα κλασικά ελληνικά δηλαδή. Αύριο, μεθαύριο θα ασχολούμαστε όλοι μαζί με κάτι άλλο.

Υ.Γ: Όσοι αναδημοσιεύουν σήμερα τη λίστα Βαξεβάνη, θα συλληφθούν επίσης ή μόνο εκείνος;

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: