Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα + σχόλιο

Στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, υιοθετήθηκε η εξής δήλωση για την Ελλάδα:

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φως της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

»Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

»Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη».

Σχόλιο “L”: Το δίκτυ ασφαλείας του τραπεζικού συστήματος ήταν το κύριο θέμα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Κατά τη διήμερη σύνοδο, διαπιστώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επί της ουσίας, υπάρχει συμφωνία για την εγκαθίδρυση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), αλλά υπάρχει διαφορά στον χρόνο και τρόπο εφαρμογής. Για τη Γαλλία, το ζητούμενο είναι ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή του ΕΕΜ ως το τέλος του έτους, ενώ για τη Γερμανία το ζητούμενο, “δεν είναι η ταχύτητα αλλά η ποιότητα”. Αργά και σταθερά.

Το ζήτημα της Ελλάδας δεν ήταν στην ημερήσια ατζέντα, όμως στα συμπεράσματα της Συνόδου, που θα εκδοθεί σήμερα, θα υπάρξει η ως άνω δήλωση. Η δήλωση είναι θετική, δεν εμπεριέχει όμως τη “θαλπωρή”, τις ασφαλιστικές δικλείδες που πιθανώς κάποιοι στην Ελλάδα προσδοκούσαν. Εξακολουθούν οι εταίροι μας να θέτουν ως προϋπόθεση γισ την εκταμίευση της δόσης, την εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων που έχει υπογραφεί το Φεβρουάριο και, φυσικά, συναρτούν κάθε εξέλιξη από την έκθεση της Τρόικα. Δεν δεσμεύονται ότι θα κρατήσουν την Ελλάδα εσαεί στην Ευρωζώνη, αλλά ούτε ότι “θα κάνουν το παν” για να ανοικοδομηθεί αυτή η χώρα. “Όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη”. Πιο αποσαφηνισμένα δεν μπορούσε να το θέσει χθες η καγκελάριος Μέρκελ. 

Συμπερασματικά, συνάγεται ότι η δόση θα δοθεί, έστω και καθυστερημένα, στα μέσα Νοεμβρίου με πολιτική απόφαση, (διότι έτσι έχουν σταθμίσει τα συμφέροντά τους οι αιμοδότες μας), ωστόσο το μεγάλο ζήτημα της χώρας δεν επιλύεται. Διατηρούμαστε μεν εντός ευρώ μέχρι νεωτέρας, κάνοντας εντούτοις την ανάποδη πορεία από την ανάπτυξη και την (αλλοτινή) ευημερία στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Με άλλα λόγια, είναι η ιστορία μιας χώρας που κάποτε ήθελε να ανήκει στη Δύση, αναπτυγμένη και εκσυγχρονισμένη, αλλά σήμερα βίαια μετασχηματίζεται σε βαλκανικό κράτος, σ’ όλα τα επίπεδα.

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: