Το Βερολίνο αποφάσισε: παραμονή στο ευρώ

Επιτέλους, η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ ανακοινώθηκε δημοσίως. Μην αναζητήσετε την είδηση στις ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο. Η είδηση έρχεται από τη Σιγκαπούρη: Εκεί, ο γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα για την υπογραφή  συμφώνου διμερούς συνεργασίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. “Δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει”, ανέφερε, σφραγίζοντας την (εμφανή το τελευταίο διάστημα) αλλαγή της γερμανικής στάσης και βάζοντας τέλος στα σενάρια επικείμενου Grexit. Μας έφυγε η αγωνία…

Σύμφωνα με την Zeit, η στήριξη της Ελλάδας οριστικοποιήθηκε, όταν στο Βερολίνο:

– πείστηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά πώς θα εφαρμόσει το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο

– απεφάνθησαν, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και εξαντλώντας κάθε πιθανή εκδοχή, ότι έξοδος της Ελλάδας συνεπάγεται ανεξέλεγκτες αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Στο οικονομικό πεδίο, η έξοδος της Ελλάδας θα κατέστρεφε κάθε πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών σταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ έχουν συντελέσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι από την πλευρά τους αρχίζουν να ξαναποντάρουν στο μέλλον του κοινού νομίσματος.

Στο πολιτικό πεδίο, η αποπομπή του “αμαρτωλού εταίρου” από το Ευρώ θα σήμανε για τη Μέρκελ, λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, ομολογία αποτυχίας της στρατηγικής διάσωσης της Ελλάδας. Επομένως, θα σήμανε ότι τα γερμανικά δισεκατομμύρια για την Ελλάδα, πετάχθηκαν έξω από το παράθυρο, καθώς είναι ευκόλως εννοούμενο ότι μετά από την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, η Αθήνα δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των χρεών της.

Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Ωστόσο, ούτε στην Αθήνα ούτε στο Βερολίνο ακούγονται θριαμβευτικές ιαχές. Όσο η καγκελάριος Μέρκελ θα αναζητά τις λέξεις, με τις οποίες θα εξηγήσει στους γερμανούς φορολογούμενους πώς θα χρηματοδοτήσει την παραμονή μας στο Ευρώ, ας μην της διαφεύγει ότι μια Ελλάδα – ναζί με κομματιασμένη κοινωνία, δεν είναι στο οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε του Βερολίνου.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: