Έλληνα(ς) είσαι – ένα φωτογραφικό revue

Στο landstreicher.wordpress.com δεν αρέσει καθόλου ο εύκολος, ρηχός και ανεδαφικός λόγος των πολιτικών. Δεν θέλουμε νέους Μεσσίες και δεν ακολουθούμε κανέναν με θρησκευτικό φανατισμό. Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι για τα δεινά μας, φταίνε όλοι οι άλλοι. Δεν μας λένε τίποτε οι αγαναχτισμένοι, οι κραυγαλέοι και όσοι ζητούν “Γουδή” και αιματοχυσίες. Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους στην Εσπερία. Ισχυριζόμαστε ότι πρώτιστα υπεύθυνοι για τη δημιουργία της κρίσης, αλλά και για τη λύση της είμαστε εμείς. Της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε η κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κρίση που βιώνει η χώρα επί δεκαετίες:

– Πρώτη στην ανεργία των νέων  με 52,7% το Φεβρουάριο του 2012.

– Πρώτη στη ρατσιστική βία σύμφωνα με έκθεση του δικτύου RED για την Ευρώπη το 2011.

– Προτελευταία θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), ξεπερνώντας μόνο τη Βενεζουέλα.

– Τελευταία σε ελκυστικότητα μεταξύ 14 χωρών της Ευρώπης για την ίδρυση επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Αυστρίας.

– 71η στη παγκόσμια κατάταξη για τη διαφάνεια, σύμφωνα με το Transparency International  και τελευταία στην Ευρωζώνη κ.ο.κ.

Η Ελλάδα, είναι ένα ανάδελφο κράτος με μεγάλες οπισθοδρομικές πλειοψηφίες στην κοινωνία και το δημόσιο χώρο, οργανωμένες αναχρονιστικές ομάδες, με παντελή έλλειψη μέτρου και ορθού λόγου, γεμάτη ακραίους, ιστορικά κόμπλεξ και σύνδρομα. Είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (οι ιστορικοί φίλοι ας με διορθώσουν) που τον προηγούμενο αιώνα ενεπλάκη σε δύο βαλκανικούς και δύο παγκόσμιους πολέμους, επέλεξε τον εθνικό διχασμό (1914-1917), βίωσε αλλεπάλληλες δικτατορίες (Πάγκαλο, Κονδύλη, Μεταξά, Παπαδόπουλο, Ιωαννίδη) και συνέχισε επί μακρόν τον πόλεμο, ακόμη και μετά τη λήξη των παγκοσμίων, περιόδους ανοικοδόμησης και ανασύνταξης άλλων ευρωπαϊκών κρατών: (στα τέλη του 1918, για ακόμη τέσσερα χρόνια, με την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία [Κριμαία] εναντίον των Μπολσεβίκων, δυνάμεις οι οποίες κατόπιν μπούκαραν στην Τουρκία με την ολέθρια κατάληξη της Μικρασιατικής Καταστροφής, και το 1946, για μια τριετία, με τον εμφύλιο σπαραγμό). Έτσι έχανε τα τρένα…

Η Ελλάδα είναι χώρα με μικρή, σε διάρκεια, δημοκρατία, μονίμως διαιρεμένη, χωρίς κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας. Διαθέτει ανίσχυρους και τρωτούς στη διαφθορά θεσμούς. Οι ακραίες επιλογές, ο τσαμπουκάς εντός κι εκτός, είναι διαχρονικό φαινόμενο, βαθιά ριζωμένο στο ασυνείδητο του έλληνα.

Στη νέα προεκλογική πολεμική, η οποία εξελίσσεται, προτρέπουμε τους πάντες σε αυτοκριτική, χαμηλούς τόνους και κοινή λογική. Όχι στα εξιλαστήρια θύματα, τις ιαχές πολέμου και την αποποίηση των ευθυνών. Με δεδομένη την ευθύνη των πολιτικών, θα θυμίσω εδώ με μια φωτογραφικό revue, ποιος είναι ο έλληνας, ο ταπεινωμένος, ο ζαλισμένος, ο αγαναχτισμένος. Να κοιτάξει τα μούτρα του και να τα αλλάξει κι αυτός. Επειγόντως:

Ρουσφέτι: (ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω).

 

 

 

 

 

 

 

Τη φούσκα του Χρηματιστηρίου τη θυμάται κανείς; Το νεοελληνικό όνειρο για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό; Όταν όλοι έγιναν εξπέρ στις επενδύσεις, τις κατασκευαστικές και τις τράπεζες; Όταν ο Καμμένος κέρδιζε ένα δις και οι γιαγιάδες που δεν ξέβρανε να κάνουν πρόσθεση, εμπιστεύονταν το κομπόδεμα στον εύστροφο εγγονό για να τους αγοράσει μετοχές στο Χρηματιστήριο;

 

Το άλλο όνειρο; “Πετραδάκι, πετραδάκι για τα σένα το’ χτισα”; Και, επιπλέον, ένα δεύτερο κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι για το καλοκαίρι ρε παιδί μου, για μπάρμπεκιου, ξάπλα, για σκοτς με  φιλάρες, για βόλτα με το θωρηκτό 4 Χ 4.. Α, και όπου νάναι, τέτοια προβλήματα δεν έχουμε…Και στον αιγιαλό, και στο δάσος, και στο δίκτυο natura και εκτός σχεδίου, όπου νάναι…

 

          Η βλαχογκλαμουριά, ο χυδαίος επαρχιωτισμός, το βαλκανικό lifestyle, η κατασκευή προτύπων της μιας σαιζόν, η αποθέωση του μετρίου, η ευκολία και ο πλουτισμός, η μιζέρια του νεοέλληνα. Τα πρόβατα ακολούθησαν…

 

 

 

 

 

Εδώ, η επιβράβευση της ατιμωρησίας σε προσωποποιημένα φαινόμενα διαφθοράς. Και ο κρυφοφασίζων τηλεοπτικός λόγος. Και ο έλληνας ξενυχτάει και γελάει. Χρόνια τώρα. Δεσμοί εμπιστοσύνης.

 

 

 

Τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια, οι πιστωτικές… it takes two to tango…ή το να ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου.

 

 

 

 

 

Ο ελληνάρας στο τιμόνι. Η προέκταση του φαλλού. Η νοοτροπία της γαϊδουριάς, η περιφρόνηση του συνάνθρωπου. Κι αν δεν έχω Ferrari, αγοράζω ένα μεταχειρισμένο Seat ή Punto, του βάζω αεροτομή και του κόβω την εξάτμηση με subwoofer στο σαλόνι.

 

 

Το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το άνδρο του κομματισμού. Ερώτημα: Παράγει καταρτισμένους επιστήμονες; Στις λίστες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων πού βρίσκονται τα ελληνικά;

 

 

Ο νταής. Ο έλληνας επέλεξε να γιορτάσει τη νίκη του Euro 2004 πλακώνοντας στο ξύλο μετανάστες και κραυγάζοντας το εμετικό “δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ”…Τα σύνδρομα του κουτόφραγκου, του επιούσιου λαού, η τσίμπλα στο μάτι και ο πούρος ρατσισμός. Ο λαός απασχολημένος με τον Καραγκούνη και τη φιέστα της Αγγελοπούλου.

 

Οι εργατοπατέρες και οι συντεχνίες, χώρος επώασης κομματικών στελεχών, προώθησης πάσης φύσεως συμφερόντων, κοινωνικού αυτοματισμού. Εκβιάζω όποτε θέλω το κοινωνικό σύνολο, κλείνω δρόμους και λιμάνια, κοιτάω μόνο την πάρτη μου.

 

 

Βία, χουλιγκανισμός, μπάχαλα στην ημερήσια διάταξη. Καταδρομικές επιθέσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα, ένας αόρατος πόλεμος με θύματα, χώρος στρατολόγησης ακραίων, συγκοινωνούντα δοχεία με συμμορίες της νύχτας, των ναζί και τους μπαχαλάκηδες. Στο όνομα της ομαδάρας με την κοινωνία επιρρεπή στο μιθριδατισμό.

 

Η Ελλάς τώρα διαθέτει και ναζιστικό κόμμα στη Βουλή, το οποίο, με μια πολιτεία ανίσχυρη και παραλυμένη, έχει αναλάβει σε κεντρικές γειτονιές το ρόλο “κοινωνικού κράτους”, “προστάτη του πολίτη” και “συνεργείου απολύμανσης και εξόντωσης μεταναστών”. Η φωτογραφία από την τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβαση του εν λόγω κόμματος σε σουβλατζίδικο της Πειραιώς.

 

Η αισθητική του νεοέλληνα. Το Φεβρουάριο πυρπολήθηκαν οι κινηματογράφοι Απόλλων – Αττικόν. Πνίξτε μας στη μολότωφ και το δακρυγόνο. Κάψτε ό,τι είναι όμορφο. Καταστρέψτε ό,τι είναι ιστορικό. Διαλύστε τα όνειρά μας. Κάντε μας σαν τα μούτρα σας.

 

 

Το εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο ή το ξεπερνάμε, τρεις γενιές μετά, ή ξαναζούμε σύντομα εικόνες που έχουμε δει στα ιστορικά επίκαιρα και ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ των παππούδων μας. Δεν είναι αστείο πια. Κάνε αυτοκριτική, δες τη φάτσα σου στα στιγμιότυπα της νέας Ελλάδας. Ο πύργος του Άιφελ και η πύλη του Βραδεμβούργου δεν οικοδομήθηκαν από έλληνες, τι να κάνουμε τώρα! Τακτοποίησε τα του οίκου σου με συνεργασία και βγες επιθετικά στο παιγνίδι της Ευρώπης ζητώντας περισσότερη Ευρώπη. Τελευταία ευκαιρία.

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

3 responses to “Έλληνα(ς) είσαι – ένα φωτογραφικό revue”

 1. wanderley says :

  ax re Apo, ax …..

 2. Niwsto Ligo says :

  Έλληνα είσαι έχω την αίσθηση ότι δεν έχεις την αίσθηση του τι πραγματικά συμβαίνει. Φταίει ο κακομοίρη ο έλληνα με τα εορτοδάνεια, με τις διακοπές στη Μύκονο,οι βόλτες στην παραλιακή (και ας μην έχει να πάρει χαρτί τουαλέτας) ή μήπως φταιει αυτός ο μεγαλοπολιτικός που έβγαλε 21.000.000 σε ένα χρόνο και διακινούσε χρήμα από τη μια τσέπη στην άλλη και το συνάφι του??Για βάλτα λίγο στη ζυγαριά και αναλογίσου τα σκάνδαλα, πόσοι τιμωρήθηκαν και πόσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανέγγιχτοι..Φταίει αυτός για την πελατειακή σχέση που προσπαθεί να ”βολέψει” το παιδί του ή το καθίκι της ανευθυνότητας σε μια υπεύθυνη θέση που ανταλλάσει και την ψυχή της μάνας του για μια ψήφο??
  Φταίει ο έλληνα για τον ραγιαδισμό που μετά από τόσα χρόνια τον διακατέχει, φταίει ο έλληνα που δεν μορφώθηκε ποτέ??Για όλα φταίει ο έλληνα γι αυτό θα πρέπει να πληρώσει??

  • derlandstreicher says :

   Συμφωνώ απολύτως. Όμως φέρει ευθύνη και ο έλληνας που τα ανέχθηκε, τα αποδέχθηκε, τα νομιμοποίησε, είτε με την ψήφο του, είτε με τη σύμπραξή του, είτε με την παθητικότητά του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: