Ευρώπης συνηγορία

Εξαιτίας των τερατολογιών που γράφονται και διακινούνται από πάσης φύσεως ντόπιους δημαγωγούς για την Ευρώπη, θα τοποθετηθώ, όπως έχω κάνει άπειρες φορές δημόσια τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από διάφορα έντυπα, επιχειρώντας να επαναφέρω τη συζήτηση σε ορθολογικό πλαίσιο. Νισάφι με τις αφηρημένες έννοιες περί κακής Ευρώπης “που θέλει το κακό μας” κλπ. Μέχρι πριν δύο χρόνια,  η χώρα ζούσε “αλλού”, στον αυτισμό της, η Ευρώπη ήταν κάτι μακρινό και άγνωστο, “οι κουτόφραγκοι”. Σήμερα, ανίατοι και αμετανόητοι, πρώην μάγκες, ανακαλύψαμε αίφνης τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο, την πηγή όλων των δεινών μας, την Ευρώπη γενικώς, η οποία συνωμότησε προκειμένου ν’ αφανίσει τον “περιούσιο λαό”.

1. Η επιλογή μου είναι η Ευρώπη. Η ενωμένη Ευρώπη είναι το σπίτι μου, όχι τα περιχαρακωμένα και παρωχημένα εθνικά κράτη, αυτές οι τεχνητές κατασκευές του 19ου αιώνα, παρότι δεν συμφωνώ (πάντα) με τις πολιτικές που αποφασίζονται, το δημοκρατικό έλλειμμα, τους πολιτικούς συσχετισμούς της υφιστάμενης χρονικής συγκυρίας, την αργή και μακρά διαδικασία συναπόφασης, την Ευρώπη – “φρούριο”.

2. Ασφάλεια, πολιτιστική συγγένεια, εγγυήσεις για έναν στοιχειώδη προσωπικό προγραμματισμό και ευημερία αισθάνομαι μόνο μέσα από την Ευρώπη.

3. Πιστεύω στην Ευρώπη, στην ομοσπονδία, στο φεντεραλισμό, στη συνύπαρξη και συνεργασία των ευρωπαίων πολιτών/λαών/εταίρων. Μόνο μέσα από την Ευρώπη θα εκλείψουν οι εθνικιστικοί εγωισμοί που οδήγησαν στο παρελθόν σε ολοκαυτώματα. Θλίβομαι που στη χώρα μου δεν υπάρχουν κόμματα με σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, όσα δε τον επικαλούνται, αποτελούν καρικατούρες και τίποτε περισσότερο.

4. Για την οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία συνοδεύει την πνευματική/πολιτιστική/κοινωνική παρακμή, αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνα είναι το πολιτικό σύστημα και η νοοτροπία του ραγιά, αμφότερα αδιάλειπτα και διαχρονικά.

5. Το ΔΝΤ, η Επιτροπή και η Τρόικα δεν ήλθαν αυτόκλητα για να μας καταστρέψουν. Η Ελλάδα ήταν εκείνη που τους προσκάλεσε με σκοπό την άρον-άρον σωτηρία της. Ο τέως πρωθυπουργός διέπραξε σοβαρά σφάλματα στην αρχή, προφανώς υπό καθεστώς πανικού ή υπερβολικής εμπιστοσύνης στον κοσμοπολιτισμό. Ειρήσθω εν παρόδω, εναλλακτική λύση εκτός Ευρώπης δεν υπάρχει. Και όσοι “υπερπατριώτες” πιστεύουν το αντίθετο ακόμη και τώρα, ας αναλάβουν την ευθύνη για την επιστροφή στη δραχμή και ό,τι δραματικό ακολουθήσει…

6. Η Ευρώπη για τους περισσότερους Έλληνες είναι αφηρημένη έννοια και ψυχολογική κατασκευή. Ταυτίζουν την Ευρώπη με πρόσωπα. Με τη Μέρκελ, με τις αγορές. Αντιθέτως, για τους φεντεραλιστές η Ευρώπη είναι πραγματικότητα: Είναι ανοιχτά σύνορα, είναι ευκαιρίες, είναι κινητικότητα, πολιτιστική συνδιαλλαγή, είναι κοινό νόμισμα, είναι Erasmus και long life learning, είναι συμφιλίωση και ειρήνη.

Η Ελλάδα, παρά την ευθύνη για την κατάστασή της, “έπεσε” σε αρνητική πολιτική συγκυρία, σε μικρού αναστήματος ευρωπαίους ηγέτες. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει γρήγορα εκ νέου ένα ελάχιστο όραμα με ομοσπονδιακή κατεύθυνση. Η Ελλάδα θα υπάρχει; Δική της η απόφαση. 

Advertisements

About Der Landstreicher

Ιδού η αληθινή Ταϊτή, δηλαδή: πιστά πλασμένη με τη φαντασία μου. (Πολ Γκογκέν και Σαρλ Μορίς)............... Είμαστε εμείς οι ονειροπαρμένοι τρελλοί της γης με τη φλογισμένη καρδιά και τα έξαλλα μάτια. (Γιώργος Μακρής).............. Und wollt ihr wissen, wer ich bin, ich weiß es selber nicht, ich irre so durchs Leben hin, weiß nicht, wo ich zu Hause bin und will es wissen nicht. (Landstreicherlied, Arnold Waldwagner)...........

One response to “Ευρώπης συνηγορία”

  1. Μυθολογικό πρόσωπο του 2ου ορόφου says :

    Θα συμφωνήσω με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σου και συγκεκριμένα με το φεντεραλισμό ως έννοια που αποσκοπεί στην ευρωπαϊκή ενοποίηση λαών και συνειδήσεων μακρία από εθνικιστικές κορώνες και τα τοιάυτα. Ωστόσο, διαφωνώ ριζικά με την άποψη σου ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα μπορεί να αλλάξει, αν αλλάξουν (που θα αλλάξουν και σύντομα από ότι φαίνεται) οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το θεσμικό πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης αποτελεί ένα κατασκεύασμα που έχει φτιαχτεί πρωτίστως για την “ενοποίηση” των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και στο φόντο υπάρχουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές… και αυτό δεν θα αλλάξει αν αλλάξουν οι συσχετισμοί, χρειάζονται αγώνες για να οικοδομηθεί μια άλλη Ε.Ε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: